Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg hedersdoktor vid Malmö universitet

En av Sveriges främsta idrottare genom tiderna, Patrik Sjöberg, blir hedersdoktor vid Malmö universitet. Hans kamp mot sexuella övergrepp inom idrottsvärlden, ligger bakom utnämningen. ”Det känns som den finaste utmärkelsen jag fått”, säger han.

Patrik Sjöberg hoppar 2,42 på Stockholms stadion 1987 och slår världsrekord. Nu blir han hedersdoktor vid Malmö universitet.Bild: ANDERS KALLERSAND
Boken ”Det du inte såg” slog ner som en bomb i Idrottssverige 2011. I den avslöjade höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg att han hade blivit sexuellt utnyttjad av sin friidrottstränare.
– Boken fick ett enormt genomslag. Under arbetet med boken förstod jag att jag ville ägna resten av mitt liv åt att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn och unga. Det är ett jobbigt ämne som ingen vill tala om, men vi ”överlevare” inser betydelsen av att föra upp det till ytan, säger Patrik Sjöberg i ett pressmeddelande.
Läs mer: Långt ifrån de största arenorna
Den 19 oktober utses han till hedersdoktor vid Malmö universitet.
– Jag är otroligt stolt över att bli hedersdoktor vid fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet. Det känns som den finaste utmärkelsen jag fått och det stärker mig att fortsätta jobba för ökad medvetenhet om barns och ungas utsatthet inom idrottsrörelsen och andra organisationer.
Patrik Sjöberg utses till hedersdoktor vid Malmö universitet den 19 oktober.Bild: Peter Frennesson
Patrik Sjöberg hoppas att doktorstiteln kommer att leda till ett framtida samarbete med Malmö universitet.
– Det är inget vi har talat om i nuläget men det hoppas och tror jag.
Läs mer: Idrottsprofiler går ihop mot pedofili
Gå till toppen