Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Kamp om makten i Burlöv – tidigare styret saknar ett mandat

Utlandssvenskarna och sena förtidsröster förändrade inte mandatfördelningen i Burlövs kommun. Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet, men M och L vill utmana om makten.

Källa: Valmyndigheten.
Under onsdagen räknades utlandssvenskarnas röster tillsammans med sena förtidsröster. I Burlöv innebar det inga större förändringar utan mandatfördelningen som redovisades efter söndagens räkning kvarstår.
Med fjorton mandat är Socialdemokraterna alltså kommunens största parti.
– Det är ju bra att vi inte tappade något. Vi är det störta partiet klart och SD gick inte fram någonting, och inte Moderaterna heller. På så sätt har vi gjort ett skapligt valarbete, konstaterar Kent Wollmér (S).
S har tillsamman med V, C och MP styrt kommunen under fyra år, något som Kent Wollmér tycker fungerat bra. Men nu är läget lite oklart.
– Det räcker ju inte med det här valresultatet för det fattas ett mandat för att få majoritet, säger han.
– Vi ska diskutera detta nu inom partiet och det ska väl de inom sina med. Vi ser nog att vi kan fortsätta styra tillsammans, men vi får ju inte majoritet och det är ju det som är problemet.
Kan det bli aktuellt med ett minoritetsstyre?
– Ja, det kan ju bli ett minoritetsstyre. Men vi får prata med de andra partierna. Sådant ska vi vara överens om, om det ska fungera.
Liberalerna och Moderaterna har tillsammans elva mandat. Med hjälp av Sverigedemokraternas tio skulle trion få majoritet.
– Det har jag också noterat, säger Mats Lithner (L).
– Moderaterna och vi har pratat lite löst och vi ska prata mer. Jag har gått till val på att ta bort S från makten, det är dags för en ny majoritet i Burlöv. Det är min utgångspunkt.
Är ni beredda att ta hjälp av SD?
– Det får vi som sagt diskutera med våra vänner i alliansen, alltså Moderaterna. Vi har ett budgetförslag färdigt, det vill säga L och M, som vi vill ha igenom.
Men hur ska det gå till?
– Fler partier kan ju kanske tänka sig att gå med oss. C har ju velat fram och tillbaka. Vi kommer sätta oss och prata om det här med våra vänner i M.
Gå till toppen