Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Läkare, vägra sjukskriva och ägna er åt sjukvård

Börje Persson menar att det inte måste vara läkare som avgör vem som blir sjukskriven och inte.Bild: Claudio Bresciani/TT
Malena Dolfe, som skrev om situationen om vårdcentralerna i somras, du gör helt rätt som slutar att arbeta på vårdcentralen.
Läs också Nu orkar jag inte längre arbeta kvar som läkare på vårdcentralen
Det är en omöjlig arbetsuppgift precis som du beskriver och det verkar inte finnas någon politisk vilja att lösa det. Att tillsätta lite mer resurser här och där löser inget. Jag har sett många unga allmänläkare sluta, byta karriär eller bli sjukpensionerade. Du måste tänka på dej själv och inte riskera att malas ned. När jag började arbeta på vårdcentral i mitten av 70-talet upplevde vi det som världens roligaste och meningsfullaste arbete.
Med några enkla förändringar skulle det åter kunna bli det.
Den enskilt största skulle vara ta bort läkarnas uppgift att ”sjukskriva”.
Ansvariga politiker, Försäkringskassans strateger och personal och läkarna vet att det finns ganska lite koppling mellan sjukdom och sjukskrivning. Det är helt andra faktorer som är avgörande, såsom individens egen åsikt, kön, bostadsort utbildning, familjetradition och så vidare. Varför skall läkare sitta som någon slags grindvakt och försöka avgöra detta? Det finns säkert andra grupper eller tjänstemän som är minst lika bra att avgöra detta och varför inte gå hela vägen fullt ut och låta individen själv avgöra om och hur mycket hen skall vara ”sjukskriven”.
I början av min yrkeskarriär tog hanteringen av sjukskrivning möjligen någon procent av arbetstiden och upplevdes inte betungande på något sätt. Nu upplevs hanteringen som det enskilt störst arbetsmiljöproblemet bland allmänläkarna. Den tar också en mycket stor del av arbetsdagen och lämnar många dubbla känslor hos läkarna och stor frustration.
Vägra arbeta med sjukskrivningsprocessen och arbeta istället med det som ni är duktiga på, nämligen sjukvård. Så mycket tid detta skulle frigöra. Så mycket mer arbetsglädje det skulle bli och nöjdare patienter. På så sätt skulle primärvården få en chans att leva upp till de förväntningar som samhället försöker lägga på den.

Börje Persson

Pensionerad allmänläkare, före detta förtroendeläkare, försäkringsläkare och försäkringsmedicinsk rådgivare åt Försäkringskassan och företagsläkare. Bor i Lund.
Gå till toppen