Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Lekmannadomare lämnar ubåtsfallet

Tre lekmannadomare i målet mot morddömde Peter Madsen har blivit två – vilket ger dem som är kvar ökad tyngd om domstolen är oenig och det blir omröstning om straffet. Vittnesförhör stod i fokus under den andra rättegångsdagen om mordet på journalisten Kim Wall.

Rättegången mot morddömde Peter Madsen hålls i Østre landsret. Han har överklagat livstidsstraffet från byretten (tingsrätten).Bild: Johan Nilsson/TT
Kollegor, praktikanter, vänner och andra människor med kopplingar till ubåtsbyggaren Peter Madsen hördes under flera rättegångsdagar i byretten. Förutom sakkunniga som rättsläkare, psykolog och tekniska experter lades mycket kraft på att förhöra personer som kände till ubåten UC3 Nautilus, rymdlaboratoriet och Peter Madsen. Nu är det hela betydligt mer komprimerat, och bevakas av långt färre journalister.
Totalt hördes 36 vittnen i byretten – mindre än hälften repriserades i Østre landsret under den andra av tre rättegångsdagar.
– Jag bedömer att 14 vittnesförklaringar är relevanta, sade åklagare Kristian Kirk Petersen och hänvisar till en paragraf som handlar om straffmätningen.
Kim Walls pojkvän lämnade en varm och kärleksfull beskrivning av sin käresta i byretten, och åklagaren refererade den medan pojkvännen satt några meter bredvid i landsrettens sal 1 – vid sidan av Walls föräldrar.
Pojkvännens minnen om kvällen då Kim Wall försvann, om deras framtidsplaner som gick i kras, om en levande människa, om en ambitiös journalist.
Tre typer av påföljder står på spel när landsretten väntas meddela dom på fredag: ett tidsbestämt straff, livstids fängelse eller förvaring – det sistnämnda är ett tidsobestämt straff som Danmarks rättsliga råd bedömer att Madsen kan dömas till eftersom han betraktas som så pass farlig.
Ett tidsobestämt straff är det som åklagarsidan återigen kommer att arbeta för. Men försvaret argumenterar för ett mildare straff.
– Här står vi med en gärning som byretten beskrivit som cynisk och brutal. Åklagarmyndigheten anser att det här är ett fall som kan ge livstids fängelse, sade åklagaren Kristian Kirk Petersen.
Tre juristdomare och två lekmannadomare avgör Madsens öde efter pläderingarna på fredag – normalt sett är det ytterligare en lekmannadomare, men den ene fullföljer inte förhandlingen eftersom han har fått ett arbete som enligt lag gör det omöjligt för honom att sitta kvar.
Något hinder för att fortsätta trots manfallet finns inte enligt dansk lag, och de två kvarvarande lekmannadomarna får därmed tyngre röster vid en omröstning: 1,5 röst vardera jämfört med varsin röst för de tre juristdomarna.
Omröstning avgör vid tillfälle att rätten är oenig – vid oavgjort, till exempel om de två lekmannadomarna har en annan hållning än juristdomarna (3-3), döms det till morddömde Peter Madsens fördel - han som dömdes till lagens strängaste straff i byretten.
Fakta

Därför fälldes Madsen

Köpenhamns byret hänvisade till en lång räcka med omständigheter när Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden. Här är några av dem:

•Madsens skiftande förklaringar.

•Internetsökningar visar att Madsen var intresserad av grovt våld mot kvinnor.

•Verktyg som använts vid styckningen togs till ubåten före avfärd och Madsen har inte gett en trovärdig till förklaring till varför.

•Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljugit anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda.

•Olycksförklaringen bedöms som icke trovärdig.

•Rätten konstaterar att vissa skador uppkommit vid dödsögonblicket eller kort efter.

•Kim Wall har bundits fast med spännband.

Byretten motiverar påföljden med att det är fråga om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

Gå till toppen