Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Majoriteten består: "Moderaterna i Vellinge känns mycket mer höger och SD-likt"

Moderaterna behåller majoriteten i Vellinge, också sedan de sista rösterna räknats. Valets förlorare blir Socialdemokraterna som ser ut att tappa två mandat – samtidigt som Centerpartiet och Kristdemokraterna gör comeback i lokalpolitiken.

Det är en gråmulen septemberonsdag några dagar efter valet. Vid Stortorget i Vellinge tätort är flertalet besökare nöjda med det preliminära valresultatet: Moderaterna behåller makten – samtidigt som Sverigedemokraterna får mindre inflytande än i många andra skånska kommuner.
Även efter onsdagsräkningen, när söndagens förtidsröster och brevröster från utlandet räknats in, består Moderaternas majoritet. Liberalerna blir största oppositionspartiet, tätt följt av SD.
Centerpartiet och Kristdemokraternas framgångar på riksplanet märks också lokalt, där båda partierna gör ett återtåg till kommunpolitiken. Samtidigt tappar Socialdemokraterna – från sex till fyra mandat.
"SD gick framåt i alla de andra jordbrukskommunerna, men Vellinge är lite speciellt. M har hållit sitt här i Vellinge", säger Marko Kaivo-Oja, 76 år.Bild: Micaela Landelius
Marko Kaivo-Oja, från Håslöv, har bott i kommunen i 40 år.
– Och hittills har det varit bra. Man kan inte vara missbelåten. Moderaterna sköter sitt – jag sköter mitt. Och M har skött sig bra här.
"Det är alldeles ok att M har makten. Jag kom till Vellinge för tio år sedan och tycker att det funkar i kommunen. Stämningen är bra", säger Maj Strömsholm, 86 år, från Vellinge tätort.Bild: Micaela Landelius
Han får medhåll av Maj Strömsholm, som bor i en lägenhet i Vellinge tätort.
– Jag intresserar mig inte så mycket för politik. Det jag vill är att de satsar på polisen, skolan och sjukvården. Jag är 86 år – och nöjd med livet här i Vellinge.
"De frågor SD brukar stå för sköter M på ett snyggt sätt lokalt", säger Pontus Råhlin, 25 år.Bild: Micaela Landelius
En mer nyinflyttad kommuninvånare är Pontus Råhlin, som kom till Vellinge tätort för nio månader sedan. Även han är nöjd med hur saker fungerar i kommunen.
– Man har ju hört mycket om Vellinge i nyheterna tidigare. Som det här med att M driver frågan om tiggeriförbudet. Det tycker jag är bra, säger han.
– SD gick bra i riksdagsvalet, men inte här i kommunen. Det tror jag beror på att Moderaterna i Vellinge känns mycket mer höger och SD-likt. De frågor SD brukar stå för sköter M på ett snyggt sätt lokalt.
"Demokrati innebär att alla ska få prata till punkt. Även alla väljare som har röstat på SD", säger Eva-Mari Bengtsson, 51 år, från Räng.Bild: Micaela Landelius
Eva-Mari Bengtsson från Räng menar att det finns en stark M-tradition i Vellinge, som är "svår att rucka på".
– Nu är det så här Vellingeborna har valt, att M ska fortsätta styra. Det är en demokrati vi lever i, säger hon.
Hon menar också att integrationsdebatten ofta kantas av missförstånd.
– I Vellinge har vi aldrig haft så mycket invandrare – ett lagom antal. Vellinge har hanterat det medan andra kommuner har drabbats hårdare. Det handlar inte om att man inte tycker om utlänningar. Det är dåliga politiker som inte kan ta hand om problemen som skapar missnöjet. Jag tror inte att alla som röstar på SD är rasister.
"Att SD inte ökar så mycket i Vellinge beror på att M är starka här. De gör ett bra jobb, så här finns inte samma missnöje som i andra kommuner där SD går framåt", säger Jessica Karlström.Bild: Micaela Landelius
Småbarnsmamman Jessica Karlström, 31 år, flyttade till kommunen för två år sedan.
– Det är bra att M fick majoritet, och inte behöver blanda in SD. Jag är nöjd med kommunen, särskilt hur bra det fungerar med skolorna, säger hon.
Fakta

Onsdagsräkningen i Vellinge

På onsdagen räknades de förtidsröster som kommit in under söndagen, utlandsröster och brevröster. Totalt hanterades 856 röster till riksdag, kommun och landsting – av dem rörde runt 250 kommunvalet.

Vid valet 2014 innehöll samma räkning runt 600 röster. Ökningen består enligt Vellinges valkansli på fler förstagångsväljare (som bor på annan ort, men fortfarande är skrivna i kommunen) och god tillgänglighet till lokaler där man kan förtidsrösta. Dessutom är Vellinge en kommun med många utlandssvenskar.

Nu ska alla röster kontrollräknas av länsstyrelsen. Det slutgiltiga resultatet redovisas på fredag, eller eventuellt i början av nästa vecka.

Gå till toppen