Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: Fältherren Karlsson har talat.

Mattias Karlsson (SD) säger det Åkesson vill men inte vågar säga. Tro på honom.Bild: Johan Nilsson/TT
På målningen Regementets kalk av Gustaf Cederström knäböjer karoliner för att ta emot nattvarden i samband med slaget vid Fraustadt, en av de största svenska segrarna under det tidiga 1700-talets stora nordiska krig. Den framgångsrika taktiken i Fraustadt har i efterhand jämförts med slaget vid Cannae 216 f Kr, där den karthagiska fältherren Hannibal lyckades segra genom att via samordnade anfall runt flankerna innesluta uppemot 80 000 romare och döda alla utom några tusen.
Det är en händelse som bör ses som betydligt mer än en tanke att Cederströms målning fick illustrera Sverigedemokraternas egen fältherre Mattias Karlssons eftervalsreflektion på Facebook i måndags (10/10).
Inlägget som har spridits de senaste dagarna är en förvirrad mix av krigsromantik, svenskpatriotism och ren fascism, och det representerar exakt vad Karlsson och hans parti tyckt och tänkt i mer än tjugo års tid.
"Sverige är riktigt illa ute. Det har vi varit vid flera tillfällen i vår historia", skriver Karlsson. Men varje gång har vi gjort motstånd, rest oss, segrat mot alla odds och överlevt, fortsätter han, "tack vare den orubbliga envisheten, övertygelsen, offerviljan och ledarskapet hos en liten skara patrioter".
"Nu måste vi vara den skaran", skriver gruppledaren till de egna Facebookkarolinerna: "Nu finns bara två val: Seger eller död. Det finns bara en väg och det är framåt."
Sverigedemokraterna betraktas allt oftare som ett parti som kanske inte är möjligt att regera med, men som går att kompromissa med i sakpolitiska frågor. Men SD står inte för någon sakpolitik.
Det är inte ett pragmatiskt parti.
Det är en radikal och djupt ideologisk nationalistisk rörelse. Det leds av självutnämnda fältherrar som hetsar, hotar och saknar respekt för alla människor som inte tycker som de. Som vill se ett slag om Sverige.
Man måste försöka förstå SD, säger en del. Ja, och det räcker med att lyssna på Mattias Karlsson.
Gå till toppen