Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Quizmastern som älskar populärkultur

Varje tisdag hela sommaren har Daniel Claps, mer känd som Dallas, hållit quiz på Far i hatten. Även om sista kvällen för detta var i början av september fortsätter quizkvällarna på Grand under hösten.

Det är inte första gången Dallas kör quiz på Grand, men nytt är att det kommer att hållas i restaurangdelen.Bild: Carolina Svensson
Under fyra kvällar i höst, med premiär den 25 september, erbjuder Daniel Claps, eller Quizmaster Dallas, quiz på nyrenoverade Grand.
– Jag har kört där tidigare, men då har jag varit inne i klubbrummet. Nu har de byggt om med en scen i restaurangen där det kommer att vara, säger Dallas.
Quizen på Grand kommer i stor utsträckning att ha samma utformning som sommarens på Far i hatten.
– Med reservation för en och annan överraskning, tillägger Dallas.
Amanda Jensen, Sven Melander och Nic Schröder är några av dem som gästat quizet på Far i hatten och har fått ställa några frågor. Förhoppningen är att andra kändisar ska gästa kvällarna på Grand.
Dallas började med att hålla i quiz 2012 på en klubb i Stockholm, Vampire lounge, där han annars var dj.
– De hade pratat om att de ville ha ett quiz. De frågade om jag ville hålla i det och ja, det ville jag, säger Dallas.
Det quizet höll han varje tisdag i två år, innan han flyttade ner till Malmö där han fortsatte som quizmaster på Grand och under somrarna på Far i hatten. Årets sommar blev därför hans fjärde quizsommar på puben.
– Det har blivit ett antal frågeställningar genom åren.
Målsättningen är att det ska vara ett quiz som både är underhållande och relativt lätt att vinna.
– Jag visar exempelvis musikvideor och kan fråga vad som händer härnäst, ibland spelar jag gitarr och sjunger en låt.
Under sista kvällen spelade och sjöng han "Gimme gimme gimme" av Abba och frågade vad deras spanska version heter.
– Den heter för övrigt "¡Dame! ¡Dame! ¡Dame!", berättar Dallas.
Ska man söka ett tema för Dallas quiz så är det populärkultur.
– Men ibland blir det lite nyhetsrelaterade frågor, så länge det går att variera. Jag vill att det ska vara underhållande, men jag tycker att det är viktigt att ta upp saker som är angelägna. Exempelvis när Sara Danius lämnade Svenska Akademien, att ha med en fråga om det. Och då ska man kunna gå från något allvarligt till något lättsamt.
Inspirationen för frågorna kan komma när som helst. Då gäller det att ha mobilen nära till hands, då det är där han antecknar sina idéer och frågeställningar.
Men varför namnet Dallas?
– Det började en gång när jag var 17 år. Jag hade kallats för Dalle hela min barndom. Men så skulle jag skaka hand med en ny person och presenterade mig som Dalle och personen svarar "Ah fan, Dallas!". Och sekunden efter det började alla kalla mig för Dallas, säger Dallas.
QUIZ

Kan du Dallas kluriga quizfrågor?

Dallas: Då jag kommer från Stockholm, närmare bestämt söder om Söder, är det väl inte mer än rätt att ställa en fråga om klassiskt södertugg?

1. Vad är skit på snöret?

1. En liten hund i koppel

X. Någon avlyssnar din telefon

2. En efterhängsen person följer efter en

2. Den amerikanska producenten DJ Mustard har gjort låtar med bland annat Rihanna och en rad stora rapartister. När han dj:ar nuförtiden vill han alltid ha en champagnehink fylld med senapsflaskor. Varför kallas han DJ Mustard?

1. Han heter Dijon i förnamn.

X. Han hade alltid gula kläder på sig.

2. Han har en gul bil.

3. Lykke Li har, förutom att ha släppt ett episkt album tidigare i år, varit med och lanserat en spritdryck. Vad är det för sorts sprit?

1. Rom

X. Mezcal

2. Bourbon

Rätt svar längre ner i artikeln

Rätt svar: 1,1,X

Gå till toppen