Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Sista helgen på Herkules

Efter Kulturnatten stänger Herkules bar och Stortorgets ägare går vidare med enbart restaurangen.

Lana Persson, som driver Stortorget tillsammans med Thomas Persson, i Herkules lokaler som nu skall stängas.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Nu har vi några år på oss för att se hur lönsam vi kan göra verksamheten, säger Thomas Persson, som driver Stortorget restaurang
Han medger att man länge haft en bra hyra, som byggde på den tidigare fastighetsägarens beräkningar.
– Andra restaurangägare har bekräftat att vi haft en bra hyra men långt ifrån ovanlig. Det är en svår lokal med ovanvåning och liten säljyta.
I veckan nåddes förlikning med fastighetsägaren. Lana och Thomas Persson såg till slut inget alternativ till att gå med på hyreshöjning, men vill inte säga hur stor den blir.
Läs mer: Stortorget restaurang stannar kvar på torget
– Vi är inte glada över hyresnivån men har skrivit på för att kunna ha kvar verksamheten. Nu blir det en trappstegshyra som går upp varje år.
Kommer ni upp till den hyresnivå som Thomas Löfgren först begärde?
– Den blir marginellt mindre det sista året.
Nattklubben stänger efter kommande helg för att lokalen ska hinna tömmas innan kontraktet går ut den sista september.
– Det gör saken extra jobbig att vi i princip blir utkastade från Herkules. Han är inte beredd att ersätta oss med ny lokal som kan vara brukligt, eller ersätta uteblivna vinster. Den processen går vidare och vi kan i vilket fall inte göra något förrän vi flyttat ut. Vi stänger efter Kulturnatten.
Vill fastighetsägaren ha bort er?
– Nej, den känslan har vi inte fått. Men vi ställdes inför en 136-procentig hyreshöjning samtidigt som det blev uppsägning på en av verksamhetens mest gynnsamma verksamheter. Det var en dubbel chock.
Nu har de ändå hämtat sig och går vidare med restaurangen och uteserveringen som Thomas Persson beskriver som ett spel med många faktorer man inte kan påverka.
– Man hyr platsen för uteservering ett år i taget så det är svårt att kalkylera.
Vädrets makter påverkar självfallet och sommaren var som alla vet, varm.
– Vi hade en bra försäsong men i juli blev det för varmt och folk höll sig borta från innerstan.
Gå till toppen