Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Undantagstillstånd inför jätteorkan

Georgia har utlyst undantagstillstånd i väntan på att jätteorkanen Florence ska dra in över delstaten. Samtidigt har närmare två miljoner invånare ombetts eller beordrats att evakuera i North Carolina, South Carolina och Virginia.

Invånare vid North Topsail Beach, North Carolina, har staplat sandsäckar inför ovädrets ankomst.Bild: Chuck Burton
Orkanen har blivit nedgraderad till kategori 3 på den 5-gradiga skalan, men det innebär ändå att den är "extremt farlig", bedömer USA:s orkancenter NHC. I delstaten Georgia, där stora mängder regn väntas, har undantagstillstånd utlysts i samtliga 159 regioner.
"Delstaten mobiliserar alla tillgängliga resurser för att garantera allmänhetens säkerhet inför Florence", säger guvernören Nathan Deal.
I delstaterna North Carolina, South Carolina och Virginia har uppemot 1,7 miljoner invånare beordrats eller uppmanats att evakuera sina hem eller arbetsplatser.
– Detta är ett historiskt oväder, som kommer kanske en gång per livstid, varnar North Carolinas guvernör Roy Cooper.
Evakueringar är dock inte så lätta i alla lägen – vägarna i dessa delar av USA präglas även i vanliga fall av mycket tät trafik, och redan på onsdagen rapporterades om långa bilköer på en del håll.
Florence väntas nå USA:s kust på torsdagskvällen svensk tid, och sedan fortsätta härja i östra USA hela helgen.
Donald Trump säger att Florence är en orkan av en kaliber som USA:s östkust inte sett på decennier. Men han försäkrar att landet är redo för "den stora som kommer". Samtidigt uppmanar han invånare i de berörda delstaterna att följa uppmaningarna om evakuering.
– Ta er bort från den, lek inte med den, det är en stor en, kanske så stor som den kan bli, säger han.
Jeffrey Byard på USA:s federala katastrofmyndighet Fema åberopar en tidigare världsmästare i tungviktsboxning i sin jämförelse med orkanen.
– Det här kommer att bli ett Mike Tyson-slag mot Carolinas kust, säger han och tillägger att det finns närmare 20 miljarder dollar, motsvarande 180 miljarder svenska kronor, i Femas katastrofhjälpsfond.
Fakta

Tidigare orkaner i USA

Orkanen Andrew var en tropisk cyklon som orsakade enorma skador på Bahamas, i södra Florida och Louisiana 1992. Vindmätarna blåste sönder, så det finns ingen exakt mätning av de högsta vindhastigheterna. Andrew var länge den dyraste naturkatastrof som drabbat USA – fram till Katrina 2005.

Katrina är den tropiska cyklon som orsakat mest förödelse i USA:s historia. Katrina nådde kategori 5, den högsta nivån, den 28 augusti. De höga vindhastigheterna orsakade kraftiga vågor som översvämmade enorma områden. Totalt omkom minst 1 200 människor, främst i New Orleans som översvämmades till 75 procent.

2012 orsakade orkanen Sandy 2012 enorma skador längs USA:s östkust samt på Kuba och Haiti. Bara i New York orsakade Sandy skador till ett värde av 42 miljarder dollar. Sandy dödade minst 59 människor i Karibien och 110 i USA.

Orkansäsongen 2017 var särskilt svår. I augusti slog Harvey slog till mot södern i USA. Mer än 70 människor miste livet och regnmängderna ledde till att vatten- och avloppssystem slogs ut. Månaden efter drog orkanen Irma in över sydligaste Florida med vindar på upp till 60 meter per sekund. 72 människor dog. Kort därefter drabbades Puerto Rico av orkanen Maria, över 3 000 omkom och stora delar av infrastrukturen slogs ut.

Källor: National Hurricane Center (NHC) med flera

Gå till toppen