Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

V i Malmö skiftar toppnamn – Hanna Thomé lämnar Stadshuset

Vänsterns Hanna Thomé, kommunalråd i åtta år, lämnar sitt uppdrag i Stadshuset. Efterträdaren är inte utsedd än.

Dagen efter valet är Hanna Thomé, till höger, fortfarande oppositionskommunalråd i Malmö. På onsdagen meddelade hon att hon lämnar posten. Emma-Lina Johansson eller Anders Skans, tvåa och trea på fullmäktigelistan, är troliga efterträdare.Bild: Hussein El-alawi
– Jag tycker att det ska vara rotation på posten och så har jag fått ett jobb som jag gärna vill ha, säger hon.
Hanna Thomé lämnar topposten efter att Vänstern gjort ett väldigt bra val med elva procent av rösterna, 2,6 procentenheter fler än förra valet.
– Det har varit en fantastisk tid. Att vara kommunalråd är väldigt ärofyllt och kul. Men det är inte en livsuppgift att vara kommunalråd, att vara politiskt aktiv är däremot en livsuppgift.
Hanna Thomé kommer att behålla sin plats i kommunfullmäktige även när hon börjar jobbet som kurator på RFSL-rådgivning.
– Jag var tveksam att ställa upp som kommunalråd en period till och i den tveksamheten dök den här jobbmöjligheten upp. Jag längtar tillbaka till jobbet som socialarbetare.
Vem som blir kommunalråd efter Hanna Thomé är inte klart. Den 11 oktober har partiet medlemsmöte där det nya namnet utses.
Valberedningen har inte kommit med ett förslag än. Först måste den veta hur Malmö ska styras. Kommer Vänstern att ingå i ett minoritetsstyre, till exempel.
Emma-Lina Johansson är andranamn på Vänsterns lista till kommunfullmäktige. På tredje plats står Anders Skans, följd av Daniel Sestrajcic som lämnar sin riksdagsplats.
Mycket pekar på att Vänsterns nya kommunalråd i Malmö står att finna bland dessa.
Gå till toppen