Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vänstern åker in igen – alliansen blir utan majoritet

21 sena förtidsröster. Det räddar kvar Vänsterpartiet i Kävlinges kommunfullmäktige. Därmed förlorar alliansen sin majoritet.

Kommunalråden Pia Almström (M) och Camilla Mårtensen (L) följde på onsdagen räkningen av de sista 342 förtidsrösterna till kommunvalet. Rösterna gav stor förändring,Bild: Maria Sehlin
På onsdagens räknades de sena förtidsrösterna. Kävlinges kommunfullmäktigesal hade tillfälligt förvandlats till rösträkningssal. Under tystnad öppnade ett tiotal tjänstemän 342 kuvert till kommunvalet och la röstsedel efter röstsedel i respektive partihög.
Högst blev högarna för Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. De räknades i sedelräknarmaskin. Men en liten hög blev den mest avgörande: 21 röster räddade tillbaka Vänsterpartiet in i värmen.
– Kul! Då var jag inte pensionär så länge, säger Jan Persson (V) som i söndags natt började planera för pensionärslivet när röstresultatet visade att partiet skulle förlora sitt enda mandat.
– Nu tar jag nya tag, klart jag är beredd ställa upp, säger han efter onsdagens vändning.
342 sena förtidsröster räknades till kommunvalet. Några av dem hamnade i en hög som inte räknades, som rösterna till Piratpartiet som inte har representanter i Kävlinge. En av de minsta högarna som räknades ledde till en oväntad vändning: ett mandat bytte parti.Bild: Maria Sehlin
För kommunalrådet Pia Almström (M) blev det en oväntad vändning. Mandatet togs i slutänden nämligen från Moderaterna som minskade från 16 till 15 mandat.
– Va, förlorade vi ett mandat, utbrast Pia Almström som följde rösträkningen på plats.
De andra partierna höll sig oförändrade. Det innebär att de fyra allianspartierna inte får egen majoritet, så som det såg ut i söndags, utan 24 av 49 mandat.
– Så är livet. Det går bra för alliansen att styra med 24 mandat också, säger Pia Almström.
Kanslichef Mats Svedberg ( i mitten) övervakade rösträkningen. Här flankerad av Rolf Perleij, kommunalrådet Pia Almström (M) och nämndsekreterare Johanna Aronsson.Bild: Maria Sehlin
Så har de gjort en period tidigare, efter valet 2006. Den senaste perioden har de däremot haft samarbete med Miljöpartiet i Kvintetten men det tänker de inte fortsätta med har Pia Almström förklarat. Däremot brukar alliansens förslag få stöd av Sverigedemokraterna.
Valresultatet räknas fortfarande som preliminärt. Länsstyrelsen ska nu dubbelräkna och även kontrollera cirka 100 underkända röster. Så det finns ännu en liten möjlighet att resultatet återigen ändras.
– Det måste vara på håret att moderaterna blev av med ett mandat, vi trodde det skulle tas från Centerpartiet, säger kanslichefen Mats Svedberg.
89,3 procent av medborgarna röstade i kommunvalet och 91,1 procent i riksdagsvalet.
Källa: Valmyndigheten.
Här är länken till resultatet i kommunvalet efter att alla förtidsröster är räknade.
Fakta

Valresultat Kävlinge kommun efter förtidsrösterna är räknande

Kävlinge kommunfullmäktige har 49 mandat.

Moderaterna: 15

Socialdemokraterna: 12 (-2)

Sverigedemokraterna: 10 (+3)

Centern: 4 (+1)

Liberalerna: 4 (-1)

Miljöpartiet: 2 (-1)

Kristdemokraterna: 1

Vänsterpartiet: 1

Gå till toppen