Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Florence börjar dra in med kraftiga vindar

Kraftiga vindar har börjat dra in över Carolinas kust och myndigheterna varnar för följderna av orkanen Florence. Över en meter regn, mer än en normal svensk årsnederbörd, befaras.

Kraftiga vågor slår in över en pir i Atlantic Beach i North Carolina.Bild: Travis Long/AP/TT
Florence har försvagats något, till en tvåa på den femgradiga orkanskalan. Men det innebär fortfarande väderkrafter som är ovanliga i så tätbefolkade trakter som delstaterna Virginia, North Carolina, South Carolina och Georgia.
– Sänk inte garden bara för att vindhastigheten minskar och intensiteten av den här stormen gått ner till en kategori två, varnar Brock Long, chef för den federala katastrofmyndigheten Fema.
Vindhastigheten ligger på 45 meter per sekund och för med sig vågor på upp till fyra meter, enligt orkancentret NHC. I kuststaden Myrtle Beach i South Carolina gapade gatorna tomma, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
– Jag mådde bra tills jag vaknade i morse och det var en spökstad, säger Kristin Beard en 40-årig torghandlare i staden.
Över en miljon människor omfattas av evakueringar. Och totalt bor ungefär tio miljoner amerikaner i områden som berörs av vädervarningar under Florence.
Vägarna har korkat igen på sina håll när människor flyr kustregionerna till säkrare platser. Men enligt Fema är folk inte säkra bara för att man tagit sig inåt landet.
– Översvämningar i inlandet dödar många människor, tyvärr, och det är vad vi kommer att få se, säger Brock Long, enligt AFP.
Inte ens Vita huset i Washington är utom fara. Det har regnat mycket även i allmänhet på sistone, så Potomacfloden som rinner genom USA:s huvudstad – en stad byggd på ett gammalt träsk – är redan på gränsen till att svämma över. Vattenmassor kan då välla fram förbi Washington-monumentet och upp genom ett parkområde till Vita huset.
Ovädrets omfång förbluffar även rymdfarare.
"Se upp, Amerika!" twittrar tysken Alexander Gerst från Internationella rymdstationen (ISS). "Florence är så enorm att vi bara kan fånga henne med en supervidvinkellins från rymdstationen, 400 kilometer ovanför ögat. Var beredda på östkusten, det är en riktig mardröm som kommer mot er".
Fakta

Att mäta oväder

Det kanske enklaste sättet att mäta oväder är att ge varje vindhastighetsintervall ett namn. För att det ska handla om en storm måste vinden uppgå till cirka 24,5 meter i sekunden (88 kilometer i timmen). Allt över 32,7 meter per sekund är orkan.

Riktigt kraftiga oväder kan dock ha så extrema vindar att beskrivningen orkan – eller tyfon eller cyklon som de också kallas på olika håll – inte riktigt räcker till. Då används ofta Saffir-Simpson-skalan (SSHS). Denna går från kategori 1 till 5, där en etta har vindar på 33–42 meter per sekund och en femma över 70 meter per sekund.

Gå till toppen