Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Maria Lindberg visar verk från fyra decennier

Malmö konsthall inleder hösten med precis tvetydighet och ett stänk flipperspel.

Maria Lindberg ställer ut 117 verk på Malmö konsthallBild: Lars Brundin
Maria Lindberg går runt bland sina verk, många har hon inte har sett på länge. 117 stycken har lånats ihop från privatpersoner och institutioner och hänger nu luftigt på Malmö konsthall.
– Just nu går jag mest och tittar på vilka skador de fått, säger konstnären när torsdagens pressvisning är över.
Hon har svårt att peka ut något speciellt kärt återseende i utställningen.
– Men den här gillar jag. Den hette från början "Ingen hemma", men nu heter den "Abused drawing", säger hon med ett snett leende.
Skymfningen av teckningen består av ett tydligt avtryck från en grov sula tvärs över det ursprungligen övergivna huset. Någon har klivit på teckningen med smutsiga skor.
– Här runt hörnan finns "Reduced drawing" säger hon och visar ett verk av de fyra årstiderna som krympt sen Maria Lindberg sålde det.
– Jag tror att man först hängt upp det med knappnålar och så har pappret blivit smutsigt och trasigt och det har sedan klippts bort.
"Flickan och hunden" heter verket som hänger mellan konstnären Maria Lundberg och konsthallschefen Martin Stjernstedt.Bild: Lars Brundin
Maria Lindberg är en av Sveriges mest berömda konstnärer. Malmö konsthall visar en kronologisk utställning som tar sin början i hennes konst från 80-talet.
En tid med mail art, till exempel brevväxlingar mellan konstnären och en rad matproducenter, och personlig aktionskonst.
Men det är teckningen som Maria Lindberg är mest känd för och hennes sätt att kombinera ord och konst.
Konsthallschefen Martin Stjernstedt talar bland annat om Maria Lindbergs precisa tvetydighet, feministiska grundsyn och hennes personliga humor när har presenterar den nya utställningen. I pressmeddelandet beskrivs humorn som skruvad och lågmäld.
På en av konsthallsväggarna står ordet Ha i en stor cirkel. Första intrycket är ett bullrande skratt på serietidningsmanér. Men titeln är "Att ha".
– Jag hoppas att det händer något i huvudet, säger Maria Lindberg om verket som är målat på plats.
Maria Lindberg ställer ut på Malmö konsthall till den 25 november.Bild: Lars Brundin
Framför tavlan ligger en hög med ett rött snöre på golvet. Titeln är "60 meter".
– Det är svårt att föreställa sig 60 meter som inte är linjärt.
Snörhögen ställer frågan om tillit på sin spets: är det verkligen 60 meter som ligger där?
Jacqueline de Jong tar med konsthallsbesökarna på en historisk resa.Bild: Lars Brundin
I en liten del av den stora hallen tar den nederländska Jacqueline de Jong med på en resa i tidskriften The Situationist Times historia. Situationistiska Internationalen var en revolutionär avantgardisk rörelse som grundades 1957. Fem år senare beslutade sig Jacqueline de Jong för att ge ut en engelskspråkig kulturtidskrift som kom ut med sex nummer.
Det sjunde skulle ha handlat om flipperspel, inte minst därför står det två spel i ett hörn, men det kom aldrig ut. Nu kan konsthallsbesökaren följa med i utgivningen av The Situationist och materialet som Jacqueline de Jong och Hans Brinkman samlade in på 70-talet och som skulle ligga till grund för utgåva nummer sju.
Båda utställningarna pågår till den 25 november.
Gå till toppen