Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Plan B stänger efter poliskontroll: ”Öppna inte förrän ni har alla tillstånd”

Gatufesten NGBG slog publikrekord i helgen med 8500 besökare. Och inga polisingripanden. Men en efterfest på medlemsklubben Plan B gjorde att polisen kom och klassade verksamheten som olaglig. Nu har Plan B ställt in de närmaste konserterna för att åtgärda bristerna.

Bandet The Presolar Sands var ett av banden som spelade på Plan B:s utomhusscen på NGBG i helgen. Efter gatufestens slut arrangerade Plan B en efterfest i sin nya garagelokal. Då kom polisen.Bild: Patrick Persson
Gatufesten NGBG på Norra Grängesbergsgatan arrangerades i år för tredje året och den här gången hade de betydligt mer tur med vädret än i fjor. Polisen räknade antalet besökare till 8 500 jämfört med 5000 år 2016 och 7000 år 2017. NGBG:s projektledare Nicklas Johansson är såklart nöjd med siffrorna, men är nästan mer nöjd över att polisen inte behövde göra några verkliga ingripanden.
Det finns flera rapporter om att polisen stoppade folk som hade med sig medhavd öl till området, men det räknar inte Nicklas Johansson.
– Ingen har omhändertagits och inga polisrapporter har skrivits, säger Nicklas Johansson.
Läs mer: Plan B inviger ny lokal – medan den nuvarande renoveras
Nu är målet att starta en förening som nästa år ska driva NGBG-festivalen och på torsdagskvällen hålls nästa möte. Nästa torsdag är målet att formera en styrelse och sen är arbetet tänkt att starta.
Så långt allt gott. Men lördagskvällen slutade i en mer negativ ton på gatan efter att NGBG avslutats. Medlemsklubben Plan B arrangerade den största scenen på NGBG och efter att allt var slut så arrangerade de en efterfest för band, volontärer och medlemmar. Då dök polisen upp.
– Vi hade besök av två poliser som förklarade för oss att de ansåg att det vi gjorde var olagligt. Att sättet på hur vi släppte in folk i lokalen gjorde att det inte var en medlemsklubb. Vi håller inte med, utan hävdar att vi gjorde det enligt reglerna. Men det är de som bestämmer. De sade ”stäng ner och öppna inte förrän ni har alla tillstånd på plats”, berättar Plan B:s ene grundare Carlo Emme.
Läs mer: Rockklubben Plan B startar insamling för att klara lagens krav
Eftersom alla nödvändiga tillstånd är nära att komma på plats, enligt Plan B, så har de valt att följa polisens anvisningar. Det innebär att de har ställt in de planerade konserterna kommande och nästa helg.
På torsdagen fick Plan B ett positivt besked från tillståndsenheten som gör att de kanske kan vara igång igen redan nästa vecka. Då med en folkölsbar.
– Vi håller på och bygger ett nytt kök och i väntan på ett alkoholtillstånd så är tanken att vi ska dra igång en helt laglig folkölsklubb, säger Carlo Emme.
Läs mer: Rockklubben som ska rädda gatan
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen