Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Petter Larsson: Agera direkt med ifrågasättande i stället, SVT

I SVT:s slutdebatt gjorde Jimmie Åkesson ett rasistisk laddat uttalande om invandrare. Annie Lööf protesterade direkt. Men inte SVT, som först i efterhand, brända av tidigare fällningar, meddelade att man tog avstånd.
Då bröt kritikstormen lös. SD-anhängarna gapade om politisk partiskhet och en rad välkända journalister menade att SVT gått för långt.
När SVT:s programdirektör Jan Helin nu försöker reda ut saken (DN 13/8) förstår jag det som att man hädanefter ska undvika avståndstaganden i efterhand. Det är bättre att agera direkt med ifrågasättanden, och nu ska SVT-folket träna på det.
Det låter ju vettigt – även om det säkert kan uppstå situationer där sinnesnärvaron brister och man ändå tvingas markera avstånd i efterhand.
Själv är jag inte säker på att det ens krävdes ett ingripande. Svepande och fördomsfulla uttalanden måste nog godtas i en politisk debatt.
Men jag undrar ändå varför det var SVT:s markering som väckte sådan upprördhet? Snarare än Åkessons ord.
Det verkar nästan som om det har blivit värre att, måhända övernitiskt, markera mot fördomsfulla uttalanden, än att göra dem.
Gå till toppen