Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Läsartext: Är det inte dags att lära cyklisterna trafikreglerna?

Vi kan inte ha en grupp av trafikanter som skapar sig sina egna trafikregler, skriver Anders Andersson.Bild: Jon Olav Nesvold
Kommer körande på Östra Förstadsgatan i Malmö, passerar Värnhemstorget och korsningen med Pilgatan/Kungsgatan. Det finns en cykelbana med en obevakad cykelpassage. På grund av trafiksituationen framför jag min bil i ytterst låg fart. Från höger kommer en cyklist som har väjningsplikt. Kvinnan på cykeln blir väldigt upprörd över att jag blockerar hennes framfart. Hon kör sitt framhjul, fullt medvetet och med uppsåt, in i bildörren. Jag vevar ned fönstret på passagerarsidan och undrar vad hon håller på med. Då försvinner hon bakom bilen och slår med kraft sin hand i bilen. Jag går ut ur min bil och frågar vad hon håller på med. I det läget har cyklisten valt att bara lämna platsen. I min bil sitter förutom jag, även min dotter som blir skräckslagen och gråter. Hon frågar:”varför slår hon på bilen?”.
Jag hävdar att cyklisten har gjort sig skyldig till ett flertal förseelser: Underlåtit att iaktta väjningsplikt, skadegörelse, olaga hot, avvikande från olycksplats och kanske några fler förseelser?
Förutom de trafikregler som uppenbart gäller vid en obevakad cykelpassage gäller även de generella trafikreglerna: ”För att undvika trafikolyckor skall du som är trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna”. Detta torde gälla även cyklisterna.
Vi kan inte ha en grupp av trafikanter som skapar sig sina egna trafikregler! Detta riskerar att få katastrofala konsekvenser med olyckor och personskador och i värsta fall värre än så.
Vi kommer därmed till mina frågor:
Är det inte dags att dra igång en informationskampanj för stadens cyklister? Det är viktigt att förstå skillnaden på en cykelpassage och en cykelöverfart och för den delen även en massa andra trafikregler.
Är det inte dags att polisen börja beivra de värsta avarterna av cykelöverträdelserna?

Anders Andersson

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen