Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

En kulinarisk resa med Alain Ducasse: Film utan sälta

"Man blir snabbt proppmätt på alla floskler". Mattias Oscarsson ser dokumentären om den franske stjärnkocken.

Alain Ducasse.Bild: Njutafilms

En kulinarisk resa med Alain Ducasse

BIO. DOKUMENTÄR. Frankrike (La quête d'Alain Ducasse), 2018. Regi: Gilles de Maistre. Med: Alain Ducasse. Barntillåten. Längd: 1.24.

Kockgeniet! Utforskaren! Filosofen! Konstnären! Det finns ingen ände på vare sig korven eller hyllningarna i den här dokumentären om Alain Ducasse, sedan 1990-talet fixstjärnan i det franska köket.
Ledigt klädd med en snusnäsduk runt halsen globetrottar den grånade gastronomiska giganten runt i sitt privata jetplan till restauranginvigningar, boksigneringar och tv-inspelningar, medan den gravallvarliga speakern upplyser oss om att mat, för Ducasse, är "ett oändligt universum, en världsvision" och att "han är orkesterledare för en stor symfoni". Ducasse äter morötter med bönder på bönders vis. Han skålar i champagne med prinsar och presidenter. Alla tycks älska honom. Inte minst regissören.
Man blir snabbt proppmätt på alla floskler, men helt ointressant är det inte. Visst vattnas det i munnen när vi får följa med till provsmakningar på trestjärniga restauranger och det är kul att få glutta in i Ducasses informella bistromiddagar med Frankrikes dåvarande president François Hollande.
Och det är svårt att inte sympatisera med kockkungens matfilosofi som utgår från det lokala och hållbara, med en tonvikt på kalorisnålt och vegetariskt. I filmen framställs han som en klassmedveten miljökämpe, som gärna lagar mat åt hemlösa med rester från lyxrestauranger.
Märkligt då att filmen inte för ett ögonblick komplicerar de uppenbara paradoxerna, som hans lyxodling av kinesisk kaviar, avsedd att serveras på guldpläterade tallrikar åt de allra rikaste på andra sidan jordklotet. Eller ett han har skatteflytt från Frankrike till Monaco.
En film helt utan sälta. Ut med den i köket igen.
Gå till toppen