Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Hyllievångsskolan vinner årets stadsbyggnadspris

Malmöborna och branschen föreslog femton byggnader till Stadsbyggnadspriset, en jury nominerade tre och på fredagen utsågs vinnaren: Hyllievångsskolan.
Miljöpriset Gröna lansen går till Klyvaren, kontors- och flerfamiljsfastigheten i Västra hamnen.

Hyllievångsskolan öppnade höstterminen 2018.Bild: Patrik Renmark
Sedan 1982 har Malmö stad utsett ett stadsbyggnadspris årligen. I fjor var det Saluhallen som tog hem priset. 1982 var det länsstyrelsens då nybyggda hus på Kungsgatan som kammade hem priset.
”På ett självklart vis förenas en lustfylld arkitektur med stora pedagogiska möjligheter och höga miljöambitioner. Den böjda fasadmuren signalerar skolans viktiga roll i staden; likt en kupad hand omfamnas de inbjudande och ljusa lärmiljöerna, som gränslöst sträcker sig mot slätten. Hyllievångskolan är en fördömlig satsning på barnens miljöer, där en bra process och ett gott samarbete på ett kostnadseffektivt sätt växlat skattemedel till en kvalitativ skolmiljö och aktivitetsplats för Hyllieborna.”
Läs också Pirrig första skoldag på Hyllies allra första skola
Så lyder motiveringen när Hyllievångsskolan tilldelas 2018-års stadsbyggnadspris. Låg- och mellanstadieskolan har ritats av Liljewall arkitekter och Malmö stad har byggt skolan.
– Hyllievångskolan visar att arkitektur kan ta sig många olika uttryck och former. Byggnaden rymmer många viktiga pedagogiska funktioner och kommunicerar tydligt att skolor är viktiga för staden och Malmöborna, säger stadsarkitekt Ingemar Gråhamn.
Gröna lansen, priset som belönar ett miljömässigt hållbart byggande, tilldelas kvarteret Klyvaren, som består av kontor, affärslokaler och bostäder i Västra hamnen. Det är ritat av Link Arkitektur och byggt av Vita Örn AB.
Kvarteret Klyvaren i Västra hamnen blev klart 2016.
”I Klyvaren tar man ansvar för projektets miljöbelastning under hela livstiden och gör det lätt för hyresgästerna att göra rätt. Genom att dra nytta av synergier mellan bostäder och kontor, och använda beprövad teknik på ett framtidsorienterat sätt, uppnår byggnaderna en mycket låg energiförbrukning. Energin som tillförs är förnyelsebar och som hyresgäst kan du påverka din förbrukning och belönas för din insats. Klyvaren visar ett stort engagemang och en stark vilja att inspirera andra”, lyder juryns motivering.
I klassen årets stadsbyggnadspris gick ytterligare två byggnader till final.
Cykelhuset har utsikt över skateboardparken Stapelbädden.Bild: Bojana Lukac
• Cykelhuset Oh'boy i Västra hamnen. Ett hus som kombinerar hyreslägenheter med hotell och där cykeln är det givna transportmedlet - både för invånarna och hotellgästerna. Huset, som ritats och byggts av Hauschild + Siegel, blev klart i fjor.
Läs också Huset där cykeln fått styra
Kvarteret Vårsången stod klart ifjor.Bild: Bojana Lukac
• Kvarteret Vårsången i Lindängen. Panorama arkitekter har ritat och Fastighets AB Trianon har ett flerbostadshus med lokaler och förskola.
I miljöprisklassen gick ytterligare två bidrag till final.
Marint kunskapscenter blev klart ifjor.Bild: Bojana Lukac
• Marint kunskapscenter, ett pedagogiskt centrum som ligger på Ribersborgsstranden. Det har ritats av Nord Architects och byggts av Malmö stad. Centret invigdes i fjor.
Läs också Marin satsning blir dyrare och försenas
• Glasvasen - ett kontorshus med plats för butiker och service bakom Malmö C. Kanozi arkiteketr har ritat och Jernhusen byggt fastigheten som stod klar 2016.
Glasvasen invigdes för två år sedan.Bild: Bojana Lukac
Gå till toppen