Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Installation på avstängd gata: "Det är lite kul, det är ju Lund"

Vita ränder tvärs över en bil och gatstenen, gula bord mitt i gatan och gröna växter. Klostergatan har skrudats om inför Europeiska trafikantveckan, men få tycks märka förvandlingen.

Klostergatan stängs av för privatbilister under Europeiska trafikantveckan. Under tiden förändras gatans utseende. Chris Elmqvist gillar de vita ränderna.Bild: Tom Wall
Vid lunchtid på fredagen skiner septembersolen över flanörerna på Klostergatan. Fotgängarna skulle kunna följa det sneda nymålade ”övergångsstället” vid Stora Gråbrödersgatan, men många tar ingen notis om att gatan har fler vita ränder än vanligt.
– Jag ser att det har målats, men förstår det inte, säger en kvinna som går förbi med sin make.
– Nej, vi kan inte säga något om detta, konstaterar han.
Mellan den 14 och 24 september är ingen obehörig motortrafik tillåten på Klostergatan och Stora Gråbrödersgatan.
Då uppmärksammar Lund för tredje året i rad Europeiska trafikantveckan, som i år har temat gångtrafik. I Lund är parollen ”Staden andas med dina steg”.
Trafiken är inte helt avstängd. Bussarna går som vanligt men kör långsammare. Även varutransporter, taxi och de som har en parkeringsplats inom området får köra på gatorna.
Läs också Nattlig målning förvandlar gator i Lund
De vitmålade mönstren på gatan – som ser ut som övergångsställen som breder ut sig åt olika håll och kanter – ska väcka tankar om hur staden kan se ut när bilar tar mindre plats än vanligt.
Vid ett gult bord på gatan sitter ett ungt gäng och lunchar. Men att bordet inte brukar stå där eller att det är något särskilt med gatan är inget de har reflekterat över.
Även en bil har fått vita ränder och en solros på taket. Chris Elmqvist tycker att utsmyckningen är kul.Bild: Tom Wall
Chris Elmqvist, som är lika randigt klädd som gatan, gillar tilltaget.
– Det är lite kul, inget som bekymrar mig. Det är ju Lund, det passar här, säger hon.
Själv berörs hon inte så mycket av att det är mindre biltrafik på Klostergatan.
– Jag bor på Lilla Fiskaregatan och där kör ju inga bilar. Jag tycker det är bra med så lite motortrafik som möjligt i centrum, men bilarna måste ju också kunna komma fram.
Ränderna som målades med snabbtorkande färg natten till fredagen kommer att slitas bort inom ett par veckor.Bild: Tom Wall
De vita ränderna på Klostergatan är en tillfällig installation som ska belysa fotgängarnas roll i staden.Bild: Tom Wall
Gå till toppen