Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Labour flaggar för nej till Mays brexitplan

Det brittiska oppositionspartiet Labour tänker rösta nej till premiärminister Theresa Mays plan för landets EU-utträde, enligt partiets utrikespolitiska talesperson Emily Thornberry.

Emily Thornberry. Arkivbild.Bild: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT
Labour har tidigare satt upp sex villkor för att stödja någon brexitöverenskommelse, däribland en garanti för att en sådan säkrar samma ekonomiska fördelar som Storbritanniens nuvarande deltagande i EU:s gemensamma marknad och tullunion.
– Jag kan inte se att de (regeringen) kommer att lägga fram en plan som lever upp till våra sex krav, och jag kan inte se dem lägga fram en plan som ska ena Torypartiet. Herregud... De kan inte styra landet, säger Thornberry till Financial Times , och spår samtidigt att Storbritannien går mot ett nyval, möjligen redan i höst.
Storbritannien planerar att lämna EU 29 mars, men exakt hur detta ska gå till är till stor del ännu höljt i dunkel. Premiärminister May har lagt fram en färdplan, den så kallade Chequers-överenskommelsen, som hon ser som en mellanväg mellan en hård och en mjuk brexit. Vissa kritiker anser att den innebär en allt för hård brexit, medan andra tvärtom tycker att den borde vara ännu hårdare.
Fakta

Vägen mot brexit

23 juni 2016: Invånarna i Storbritannien röstar i en folkomröstning för att lämna EU, med siffrorna 51,9 procent mot 48,1.

29 mars 2017: Premiärminister Theresa May överlämnar det formella utträdesbeskedet till EU.

19 juni 2017: De första förhandlingarna om ett utträdesavtal inleds i Bryssel.

8 december 2017: En första principöverenskommelse nås om grunderna i utträdet.

19–20 oktober 2018: EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel i hopp om att kunna godkänna en färdig uppgörelse. I korridorerna mumlas om att ett extra toppmöte kan komma att krävas i november.

29 mars 2019: Storbritannien tänker formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har gjorts eller inte. Om en uppgörelse finns inleds omedelbart en knappt tvåårig övergångsperiod.

31 december 2020: Övergångsperioden löper ut.

Gå till toppen