Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Manafort samarbetar i Rysslandsutredning

Paul Manafort, tidigare kampanjchef för dåvarande presidentkandidaten Donald Trump, har nått en uppgörelse med specialutredaren Robert Mueller som leder den så kallade Rysslandsutredningen. Han kommer nu att samarbeta med utredarna.

Paul Manafort (till höger) på väg in i en federal domstol i Washington i juni. Arkivbild.Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT
Muellers stab har strukit brottmålsåtalen i rättsdokumenten och ersatt det med en uppgörelse om att Manafort erkänner brott, säger Muellers talesperson Peter Carr till CNN.
På fredagen erkände Manafort två brott inför domstolen i Washington DC. Samtidigt ströks fem brottsrubriceringar, rapporterar amerikanska medier. Erkännandena gäller konspiration mot staten och övergrepp i rättssak, rapporterar bland andra mediebolaget CNBC.
Uppgörelsen innebär att Manafort kommer att samarbeta med åklagarna i utredningen av misstänkta brott med eventuell koppling till Trumps kampanj och rysk inblandning i presidentvalet. Beskedet är oväntat eftersom att källor med insyn tidigare har berättat för bland andra The Washington Post att Manafort inte haft för avsikt att samarbeta med Mueller.
Enligt åklagarna är avtalet om samarbetet med Mueller 17 sidor.
De åtalspunkter som nu strukits gällde bland annat anklagelser om att Manafort ska ha ljugit för justitiedepartementet och att han brutit mot lagar mot utländskt lobbying. I domstolsdokument antyds dock att Manafort medger även dessa handlingar, rapporterar CNN.
Även tio åtalspunkter som drivs av åklagare i Virginia stryks med anledning av uppgörelsen, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Manafort dömdes nyligen för bland annat skattefusk, men en andra rättegång har varit planerad för andra brott knutna till valkampanjen 2016. Rättegången skulle inledas på måndag.
Fakta

Paul Manafort

Paul Manafort, 69 år, har lång erfarenhet av att hjälpa republikanska kandidater att nå Vita huset. Han jobbade i både Gerald Fords och Ronald Reagans presidentkampanjer.

På 1980-talet startade han ett lobbyingföretag i Washington, som gjorde något nytt och kontroversiellt i branschen: Hjälpte politiska kandidater att bli valda för att sedan utöva lobbying på samma kandidater, på uppdrag av företag.

Därefter blev Manafort pionjär inom utrikespolitisk lobbying. Han har arbetat för Filippinernas förre diktator Ferdinand Marcos och flera afrikanska envåldshärskare.

I takt med att hans fakturor växte blev hans smak allt med extravagant. I samma veva utökade han sina kontakter med Ryssland.

Mellan maj och augusti 2016 var Manafort Donald Trumps kampanjchef, tills han avgick efter att hans arbete för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj blivit känt.

Paul Manafort åtalades och dömdes senare för rad ekonomiska brott. Manafort själv har tidigare hävdat att han är oskyldig till alla anklagelser.

Källor: Reuters, The New York Times, AFP

Gå till toppen