Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nikotinkaninen kommer till Kävlinge

Nikotinkaninen har mer än halverat antalet fimpar i naturen i flera skånska kommuner. Nu hoppas man att effekten blir densamma när kaninen i oktober hoppar in i Kävlinge kommun.

Nedskräpningskampanjen med knallgula askfat minskade antalet fimpar på marken med 56 procent i flera kommuner. Om det lyckas lika bra i Kävlinge blir det billigare att hålla rent runt busshållplatser.Bild: Andreas Offesson
Sysav (Sydskånes avfallsaktiebolag) har dragit igång ett projekt för att minska antalet fimpar på marken. Med den knallgula Nikotinkaninen och askfaten på utvalda hållplatser har man lyckats minska fimparna med 56 procent i de första kommunerna den besökt: Trelleborg, Lund och Ystad.
– Vi vill på ett humoristiskt sätt öka medvetenheten kring ett stort nedskräpningsproblem. Resultatet är mycket positivt, det handlar om att 1 100 stycken fimpar slängdes i askkoppen, säger Ann Thorén, projektledare på Sysav.
Nu ska Nikotinkaninen vidare till Kävlinge kommun. I oktober dyker han upp på tio ställen, bland annat vid Kävlinge station och intill en busshållplats utanför Center Syd.
– Tyvärr slänger folk fimpar överallt. Vi har valt ut tio ställen där det har varit extremt mycket fimpar, säger Ola Åkesson, gatuingenjör, Kävlinge kommun.
– Ofta är det där man står och väntar. Som lite avsides, 15 meter från busshållplatsen, säger han.
Fimparna är svåra för renhållningsarbetarna att plocka upp från marken, förklarar han. De måste plockas en och en och när det regnar löses de upp och blir svårare att plocka.
– Det är en stor kostnad för kommunen. Och en del kommuninvånare klagar på att det ser tråkigt ut, säger Ola Åkesson.
Redan i dag finns askfat på flera av dessa ställen, som inte användes i så stor omfattning.
– Vi hoppas att Nikotinkaninen väcker uppmärksamhet så att fimparna hamnar i askkopparna. Det är betydligt lättare för oss att tömma ett rör än att plocka fimpar. Det ser dessutom snyggare ut, säger Ola Åkesson.
Fimpar är det vanligaste skräpet som slängs i Kävlinge kommun. Men även plastförpackning till exempelvis cigarettpaket är vanligt – vilket också bidrar till dyrare renhållningsavgifter i kommunen.
– Jag tror inte så många är medvetna om att fimpar som slängs i gatubrunnar riskerar att hamna i våra vattendrag och i haven. Fimparna misstas sedan för mat av fåglar och fiskar, en liten fimp kan orsaka stor skada, säger Ann Thorén.
Fakta

Fimpar

En miljard fimpar hamnar på gator och torg i Sverige varje år.

Fimpen är ett farligt litet skräp. Cigarrettfiltret är gjord av cellulosaacetat, ett slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen.

80 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket.

Källa: Sysav - Sydskånes avfallsaktiebolag

Gröna steg leder till askfatet och nikotinkaninen. Det ska vara lätt att göra rätt förklarar man i kampanjen.Bild: Andreas Offesson
Gå till toppen