Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oklart när rättegång mot Madsen kan fortsätta

Dramatik utbröt mitt i slutskedet av mordrättegången mot Peter Madsen – vid slutpläderingen om mordet på Kim Wall insjuknade en domare och ambulans tillkallades. Lekmannadomaren ska vara utom livsfara, men förhandlingen kan behöva tas om.

En ambulans kör ut från landsretten i Köpenhamn efter att en lekmannadomare insjuknat under förhandlingen mot Peter Madsen.Bild: Johan Nilsson/TT
Hastigt blev pläderingen i sal 1 avbruten – någon ropade att ambulans skulle tillkallas. Många i rättssalen – allmänhet, journalister och rättens parter – reagerade starkt. Några personer skyndade fram, bland andra Kim Walls far, för att försöka hjälpa lekmannadomaren i väntan på ambulansen. Madsen höll händerna framför ansiktet och tittade mot domarna, innan han fördes ut ur salen av två vakter.
– Jag tror att det var omskakande för alla som upplevde det, jag hoppas att vederbörande återhämtar sig bra, säger åklagaren Kristian Kirk Petersen efter att Østre landsret gett besked att lekmannadomaren är utom livsfara och att den allra sista förhandlingsdagen avbrutits.
Åklagarens och advokatens slutpläderingar skulle fylla den sista rättegångsdagen och i slutet var det meningen att ubåtsbyggaren, som dömts för mord på den svenska journalisten Kim Wall, skulle få veta om livstidsstraffet fastställs eller mildras av Østre landsret.
Vilket datum domen kommer är just nu oklart – allt beror på om lekmannadomaren kan återgå till förhandling i närtid. Lagen accepterar bortfall av högst en lekmannadomare och en juridisk domare, men om två från någon grupp inte kan fortsätta kan inte heller rättegången göra det.
Och eftersom en av lekmannadomarna tvingades lämna redan efter den första förhandlingsdagen, på grund av ett nytt arbete som enligt lag gör det omöjligt för honom att sitta kvar, finns bara en lekmannadomare om den insjuknade lekmannadomaren inte återvänder. Därmed finns alltså en risk att rättegången måste tas om i Østre landsret.
– En olycklig situation, men det är ju utanför allas kontroll. Nu får vi se vad som händer, säger åklagaren Kristian Kirk Petersen.
Om lekmannadomaren som kollapsade kan fortsätta i rätten gäller det att boka in en ny dag för pläderingar och dom mot den morddömde ubåtsbyggaren.
Fakta

Därför dömdes Madsen för mord

Köpenhamns byret hänvisade till en lång räcka med omständigheter när Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden. Här är några av dem:

• Madsens skiftande förklaringar.

• Internetsökningar visar att Madsen var intresserad av grovt våld mot kvinnor.

• Verktyg som använts vid styckningen togs till ubåten före avfärd och Madsen har inte gett en trovärdig till förklaring till varför.

• Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljugit anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda.

• Olycksförklaringen bedöms som icke trovärdig.

• Rätten konstaterar att vissa skador uppkommit vid dödsögonblicket eller kort efter.

• Kim Wall har bundits fast med spännband.

Byretten motiverar påföljden med att det är fråga om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

Gå till toppen