Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

RBG: Domaren som Trump kallar häxa

Johan Malmberg ser filmen om den 84-åriga domaren i Högsta domstolen, Ruth Bader Ginsburg, som har blivit en superhjälte för demokraterna.

RBG är en dokumentär om 84-åriga Ruth Bader Ginsburg, domare i USA:s Högsta domstol.Bild: Nonstop Entertainment

RBG

BIO. DOKUMENTÄR. USA, 2018. Regi: Julie Cohen och Betsy West. Med: Ruth Bader Ginsberg, Bill Clinton, Gloria Steinem. Barntillåten. Längd: 1.38.

Dokumentären om den 84-åriga domaren i Högsta domstolen, Ruth Bader Ginsburg, inleds med att Trump och hans entourage skriker okvädingsord åt henne: Häxa! Monster! Zombie!
De är milt irriterade på att hon kallat presidenten för "fejk".
Se inledningen som en liten teaser som filmarna Julie Cohen och Betsy West förstås inte kunde motstå. Annars är tonfallet ett helt annat i den här traditionellt berättade och sympatiskt lågmälda dokumentären. Den berättar kronologiskt om hur Ruth Bader Ginsburg växte upp som dotter till första- och andragenerationens invandrare i Brooklyn och som en av relativt få kvinnor kom in som juridikstudent på först Cornell och sen Harvard. Hur hon träffade Marty som uppmuntrade henne till en karriär och hur hon inte bara fixade sina studier utan också hans under den tid han cellgiftbehandlades för cancer – samt tog hand om deras dotter.
För en film som vill uppmärksamma en av sjuttiotalets främsta amerikanska jämställdhetskämpar, kan man tycka att det ältas make och familj lite väl mycket. Är man då snäll kan man säga att den visar hur hon gavs – eller tog sig – utrymme som andra förvägrades. Och den skildrar fint – inte minst via intervjuer med Gloria Steinem – hur RBG delade mål men inte medel med den radikala feminismen på sjuttiotalet. Hennes pionjärhandlingar var att välja viktiga rättsfall som bröt mot jämställdhet, driva dem till högre instanser och helst Högsta domstolen för att vinna prejudikat.
Överhuvudtaget är det intressant att dessa historier är relativt oberättade, jämfört med utåtriktad aktivism. Men Julie Cohen och Betsy West pusslar snyggt ihop rösterna som vittnar om hur RBG förändrade ett reaktionärt domstolsväsende inifrån med metoden "ett steg i taget", och hur hon valdes in i Högsta domstolen av Bill Clinton, som den andra kvinnan i landets historia. Där återfinns hon fortfarande, och i en alltmer konservativt sinnad Högsta domstol reserverar sig Ruth Bader Ginsburg regelmässigt mot beslut som hon anser strider mot landets liberala konstitution. Det är därför hon på senare år vuxit ut till demokratisk superhjälte, Notorious RBG som hon kallas.
Filmen är en ovanligt konventionell talking heads-dokumentär för att nå svenska biografer. Men huvudperson bär förstås upp historien på egen hand.
Precis som i verkligheten, får man väl säga.
Gå till toppen