Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Risk för utbrytarliga i innebandy: ”Skrämselpropaganda”

Flera klubbar hotar med att bilda en utbrytarliga i svensk innebandy. En djup konflikt har fått uppmärksamhet bara en vecka innan det är start för Superligan för herrar och damer.

På måndag är det krismöte i Stockholm och där kommer både Malmö FBC och Höllviken IBF att närvara.
– För egen del tror jag det främst handlar om skrämselpropaganda från de stora klubbarna, säger Malmös klubbchef Mikael Jeppsson som kommer att närvara vid mötet på Arlanda på måndag.
28 klubbar - 14 från damsidan och 14 från herrsidan - ska sluta upp.
– Det är fjärde året som vi är med i Superligan för damer och så länge vi har varit med har det varit en konflikt med förbundet. Det har gjort att både vi och ligan i stort tappat intäkter, säger Mikael Jeppsson.
De stora klubbarna vill ha mer och är inte nöjda med den ekonomiska fördelning av bland annat tv-rättigheter som finns. Det är flera miljoner totalt som det rör sig om och flera klubbar vill att klubbarna helt ska ta del av stora sponsorintäkterna, då inte minst tv-pengarna.
– Det är stora pengar för oss även om det inte handlar om rättigheter att jämföra med fotbollen eller ishockeyn, menar Mikael Jeppsson.
Senaste säsongen handlade det om 150 000 kr för herrklubbarna och 60 000 för damklubbarna.
– Jag hoppas att det ordnar sig och att dialogen mellan förbundet och klubbarna blir bättre. Men det är djupt bottnade personliga konflikter som gjort att det här forumet i Stockholm kommit till stånd, menar Mikael Jeppsson.
Finns det en risk för utbrytning?
– Det blir ingen ny liga i år men tyvärr är innebandyn i Sverige inte enad. Det skadar idrotten, säger Jeppsson.
Förbundet har inte för avsikt att vika ner sig.
– Det är en viktig princip för oss att sponsorintäkter ska fördelas solidariskt mellan elit och bredd. Vi tror att hela rörelsen vinner på att elit och bredd växeldrar och samspelar. Därför har vi sagt nej till förslag om att rättigheterna helt ska överlåtas, säger förbundets generalsekreterare Göran Harnesk i ett uttalande.
Föreningen Svenska Superligan, FSSL, företräder klubbarna. Ordförande Krister Kalte bekräftar att flera föreningar vill diskutera möjligheterna att starta en egen liga och menar att de känner sig dåligt behandlade.
Höllvikens ordförande Jörgen Hagmann åker även till Stockholm.
– Vi är en liten spelare i det här sammanhanget men vi är kritiska till att dialogen mellan elitklubbarna och förbundet inte är bättre, säger han.
Vad tror du kommer ur mötet?
– Skall det bli en utbrytning måste det finnas en produkt. Där är vi inte nu. Jag önskar att man la ner prestigen från båda håll och börjar resonera istället för att söka konflikt. Det hade varit det bästa.
Gå till toppen