Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Thomas Frostberg: Thomas Frostberg: Miljardvecka för skånska näringslivet

Det är inte varje vecka som vi får anledning att använda ordet miljard två dagar i rad i rubriker här på 8till5. Men den här veckan har varit en sådan, där det skånska näringslivet har gett oss anledning att göra det.

Thomas Frostberg, krönikör.Bild: Peter Frennesson
Nu i eftermiddag firar Sigma Connectivity i Lund femårsjubileum, efter den dramatisk resa där bolaget grundades med ett par hundra anställda som tagits över när Sony Mobile tvingades dra ner.
– Vi visste att de var duktiga, men det är en utmaning när man har 200 anställda och inga kunder. Det är en risk, säger Dan Olofsson och skrockar när han parkerat sin bil utanför Mobile Heights-byggnaden i Lund och till slut gett upp försöken att hitta betalningsautomaten i det parkeringskaos som aldrig tycks gå att lösa i norra Lunds mobilkluster.
Då, vid starten hösten 2013, hade bolaget en löpande kostnad på 16 miljoner i månaden och inga intäkter, minns Bert Nordberg som Olofsson kallade in att bli ordförande i det nybildade bolaget.
Sedan dess har Sigma Connectivity ökat till att sysselsätta omkring 500 personer, varav cirka hundra underkonsulter. De allra flesta finns i Lund, men mellan 150 och 200 av dem arbetar mot stora kunder i Silicon Valley och andra delar av den amerikanska västkusten (tänk Seattle och mjukvarujätte, viskar en fågel i mitt öra).
Omsättningsmässigt slutade förra året på drygt 350 miljoner, men räknat på rullande 12-månadersperiod har Sigma Connectivity nu sprängt halvmiljardvallen. Läs mer om detta i nyhetsartikeln som publicerades här på 8till5 tidigare i eftermiddags:
Läs också USA-succé lyfter Sigma Connectivity över halvmiljarden
Lägg till det gårdagens två skånska företagsnyheter i tungvikarklassen.
Först Min Doktor, som fick in Ica-gruppen som ny största ägare när börskoncernen investerade motsvarande en halv miljard i Malmöbolaget.
Det lär finnas anledning att komma tillbaka till vad Min Doktor ska göra med det nya kapitalet, men lika intressant är den del av investeringen som ligger i de kliniker som lyfts över från Ica-ägda Apoteket Hjärtat för att lägga grunden till en satsning på fysiska kliniker, som komplement till dagens digitala lösningar för vårdbesök. Läs mer om affären här:
Läs också ICA-gruppen investerar halv miljard i Min Doktor
Senare samma dag kom nyheten om samarbetet mellan den amerikanska it-giganten Amazon och Malmöbolaget Mapillary, som samlar in miljontals bilder från användare för att skapa 3D-versioner av stads- och trafikmiljöer som underlag för bland annat bolag som utvecklar karttjänster.
Mapillary ska vaska fram bilder av parkeringsplatser ur sin gigantiska bilddatabas, medan Amazons mjukvara för textigenkänning ska tolka parkeringsinformationen på skyltarna vid dessa parkeringsplatser.
Det kan låta ganska tråkigt och långt ifrån de mer hajpade funktioner och tjänster som Mapillary normalt pratar om, men fundera ett par sekunder över hur många parkeringsplatser det finns i USA och hur förvirrande informationen på skyltarna ofta är, så är det lätt att inse den gigantiska potentialen.
Allra helst om vi lägger på ett lager till – självkörande bilar – något som Mapillary visserligen inte pratade om när nyheten släpptes under torsdagen, men som gör den tekniska lösningen de utvecklar ihop med Amazon än mer revolutionerande.
För när varken kommuner eller transportmyndigheter idag ens tycks veta var parkeringsplatserna finns, än mindre när man får parkera där, så är ju den givna frågan hur alla bolag som utvecklar lösningar för självkörande bilar ska hantera fordonsflottan när den står still.
Läs också Mapillary i strategiskt samarbete med Amazon
Mapillarys grundare Jan Erik Solem vill själv inte gå in på hur samarbetet med Amazon ser ut, hur fördelningen av intäkter ska ske eller egentligen säga något alls, mer än just att de samarbetar. Men en kvalificerad gissning är att potentialen i det samarbetet kan komma att slå halvmiljarden hos både Sigma Connectivity och Min Doktor med råge.
Nåväl, detta är ingen tävling och oavsett hur vi räknar så är det rätt fantastiskt att tre skånska bolag släpper sådana kioskvältande nyheter under en och samma vecka. Det är värt att hålla i minnet när det förr eller senare kommer sämre tider med svarta rubriker om uppsägningar och nedläggningar för att ackompanjera det stundande höstrusket.
Gå till toppen