Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Tiden är mogen för en ny typ av privat bolagsform

En företagsform som är fri från kapitalkrav men har ett striktare regelverk som påminner om ett aktiebolag. Så ser Anders Palms ”pribo” ut.Bild: Jessica Gow/TT
Annie Lööf sade i Malmö den 20 augusti att Alliansen, för att öka företagandet, vill sänka insatskravet för att få bilda aktiebolag från 50 000 kr till 25 000 kronor.
Ambitionen är bra men en sådan kapitalkravssänkning är ett slag i luften.
Det behövs en helt ny företagsform, ”pribo”. Det vill säga ”privat bolag”, med flertalet regler som för dagens aktiebolag men utan insatskrav.
Skillnaden mot ”enskild firma” skulle bli rågången mellan den privata sfären och bolagets, med löneredovisning och skatteuppbörd lika för ägaren som för vanliga anställda och förbud mot att låna ur bolaget för levnad och konsumtion. Man kan kalla det krav på ordning och reda om man så vill.
Med en sådan organisation skulle det bli lättare att finansiera verksamheten med banklån.
Banker kräver ju oftast personlig borgen och/eller realsäkerheter för att låna ut pengar till ett privat aktiebolag, så varför då alls ha något krav på insatskapital? Det finns ju inget sådant krav i en enskild firma, men där finns ofta en flytande gräns mellan företag och privatperson.
I ”pribo” skulle efter firmanamn denna beteckning vara obligatorisk (jämför AB) och därmed ju klart tala om vad för sorts fågel bolaget är.

Anders Palm

Företagare och revisor sedan 1973
Gå till toppen