Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Tiggerioffer: Fick böta när jag köpte bröd

När tiggarna inte fick ihop tillräckligt med pengar eller somnade på sin plats blev de slagna och straffade av sina plågoandar.
– Jag fick 500 kronor i böter när jag gick in för att köpa bröd för jag hade inte ätit på två dagar, säger ett av offren i Sveriges största människohandelshärva.

Åklagare Måns Biörklund uppger att ligan tros ha fört ut två miljoner kronor till Bulgarien efter att de tvingat landsmän att tigga i Sverige.Bild: DANIEL KIHLSTRÖM/TT
Hemma i norra Bulgarien levde den leversjuka kvinnan på sin sjukpension om knappt 1 000 svenska kronor. När en man erbjöd henne att åka till Sverige för att plocka bär för en månadslön på drygt 3 000 kronor kunde hon inte tacka nej.
– Jag sade att jag var sjuk, men han sade att han skulle ta hand om mig, säger kvinnan i ett tolkat polisförhör.
Hon fick själv betala mannen för resan, men något jobb som bärplockare fanns inte i Sverige. Inte heller någon utlovad lägenhet med sovrum och toalett. I stället hamnade kvinnan i en skog utanför Växjö där hon fick bo tillsammans med över 20 andra utsatta människor i tält, bilar och husvagnar utan värme. Omgående tvingades hon att börja tigga – utan att få behålla några pengar.
– Jag sade till honom att jag vägra att tigga då sa han att han ska slå ihjäl mig, säger kvinnan, som varken kan läsa, skriva eller räkna.
Kvinnan är en av 13 bulgariska medborgare som ingår i det stora människohandelsåtal som nu har väckts mot sju landsmän och en svensk man. Runt två miljoner kronor ska ha förts ut från Sverige till Bulgarien under knappt två års tid.
– Sett till människohandel avseende tiggeriverksamhet tillhör det här bland de största åtalen som väckts i Sverige, säger Måns Biörklund, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till TT.
Nätverket består huvudsakligen av en 60-årig man, hans tre söner och två av hans barnbarn. Polisens spaning visar att runt 60 människor kan ha varit i ligans järngrepp, men 20 av dem har inte gått att identifiera vid namn.
Den runt 3 000 sidor långa förundersökningen visar på att offren nästan dagligen tvingats tigga på olika platser i Växjö, Lessebo, Virserum och Hultsfred. Flera tiggare ska ha misshandlats när de somnat eller fått ihop för lite pengar.
– Jag har tappat räkningen, så många gånger var det, säger en utsatt kvinna när hon i förhör får en fråga om hur många gånger hon har misshandlats.
Böter ska ha utdelats till de som lämnat sin plats och om de inte har fått ihop tillräckligt med pengar ska de heller inte ha fått någon mat. Maten de fick att äta var ofta slängd mat som de åtalade hade hittat i livsmedelsbutikernas containrar.
– De handlade mat till sig själva i affärerna. Det köptes aldrig till oss. Jag kräktes och fick diarréer, säger ett av offren.
I förundersökningen visas bilder på de utsattas förhållanden hemma i Bulgarien. Ett av offren bor i ett hus med ett fallfärdigt tak och utan glasrutor i fönstren. Jordgolvet har täckts över av mattor och behoven får göras utomhus i ett skjul. Det finns även bilder som visar att de åtalade och deras släktingar bor betydligt bättre.
– Vi kommer att visa under rättegången att gärningsmännen och deras närstående har enligt oss betydligt bättre boendeförhållande än vad målsägande har haft, säger Måns Biörklund.
Fakta

Åtalas för människohandel

Sju bulgariska män, i åldrarna 20 till 60 år, åtalas vid Växjö tingsrätt misstänka för människohandel. En 76-årig svensk man åtalas misstänkt för medhjälp till brottet. Tretton brottsoffer ingår i åtalet. Samtliga åtalade nekar till brott.

Under perioden januari 2016–december 2017 ska männen har lurat landsmän till Sverige med löfte om att få jobb eller få tigga och behålla pengarna själva.

Några jobb i Sverige har dock inte funnits. Istället har brottsoffren nästan dagligen tvingats tigga i Växjö med omnejd. Pengarna som de fått in har hamnat i de åtalades fickor.

Polisen kom ligan på spåren efter att en bulgarisk man blivit bortförd och grovt misshandlad under våren 2017. I maj samma år påbörjade polisen sin spaning mot ligan och via tillslag den 5 december i Kronobergs och Kalmars län slogs nätverket sönder.

Den 76-årige svenske medborgaren är misstänkt för att ha låtit de åtalade inhysa offren i ett hus och i husvagnar på hans tomt.

Två av männen är även misstänkta för misshandel av tre målsägande och en av männen är även misstänkt för att ha rånat ett av offren.

Rättegången påbörjas den 25 september och hålls i Lunds tingsrätt eftersom ingen förhandlingssal i Växjö är stor nog för att få plats med alla tilltalade och deras försvarare.

Källor: Åtalet och förundersökningen.

Gå till toppen