Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter bränderna – nu måste eleverna ha nyckel för att gå på toaletten

Under torsdagen skickades eleverna på Rönnenskolan hem efter den tredje toalettbranden på tre veckor. Nu tas krafttag med låsta dörrar och utbildning i alla klasser.
– Vi ser jätteallvarligt på det här, säger Jenny Strand som är rektor.

Efter att det hade brunnit i torsdags skickades alla elever på Rönnenskolan hem. ”När branden släcktes tömdes hela brandsläckaren och då kommer det ut pulver som måste saneras. Det var därför vi skickade hem eleverna”, säger rektorn Jenny Strand.Bild: Peter Frennesson
24 augusti började det brinna första gången när en papperskorg stod i lågor. En och en halv vecka senare var det dags igen – samma toalett och återigen startade branden i papperskorgen.
– Efter den andra branden beställde vi lås till dörrarna på toaletterna, berättar Jenny Strand.
Eleverna måste nu gå till någon i personalen för att få en nyckel till toaletterna. Men låsen hann bara användas i onsdagen innan det på torsdagen började brinna en tredje gång. Den här gången på en toalett en våning ner.
– Det var på motsvarande toalett fast på första våningen. Det är nog stor risk att det är samma person, eller personer, som har gjort detta tror vi.
Trots att alla bränder skett under skoltid vet Rönnenskolan inte mer än så kring motiv och vem som ligger bakom.
– Det är en öppen skola så det kan komma in obehöriga även om vi såklart försöker se till att det inte gör det. Det finns en del elever från andra skolor som rör sig i området, säger Jenny Strand.
För att komma till rätta med problemet har skolan inlett samarbete med polisen, räddningstjänsten, socialtjänsten och fastighetsägaren.
– När det kommer till fastighetsägaren handlar det om vilka ändringar vi kan göra, till exempel inte ha pappersservetter på toaletterna utan handtorkar istället.
– Sen försöker vi ringa in vem det är som har gjort detta så vi kan fånga upp personen eller personerna.
För att försäkra sig om att alla elever förstår allvaret i situationen ska räddningstjänsten syd komma och besöka alla klasser.
– De ska informera om vad som kan hända när man eldar och hur allvarligt det är, säger Jenny Strand.
Hon har hittills inte hört så många reaktioner från eleverna kring det inträffade.
– Jag har gått ut med information till vårdnadshavare och i klasserna och har inte upplevt några jättereaktioner. Men nu har det brunnit en tredje gång, jag kan tänka mig att man känner oro när det brinner och vi inte vet vem det är. Jag tänker att det är viktigt med information kring vad vi gör.
Anledningen till att skolan valt att låsa alla toaletter är för att hålla koll på vilka som går in på dem och när.
– Vi ser jätteallvarligt på det här såklart. Därför gör vi alla insatser som vi bara kan. Vi har stärkt upp med personal ute i korridorerna och vår elevkoordinator jobbar med elever som har hög frånvaro.
Gå till toppen