Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Bud på Skånska Energi från engelskt investmentbolag

Kraftbolaget Skånska Energi, med huvudkontor i Södra Sandby, kan vara på väg att säljas till brittiska investerare. Ett bud på 60 kronor per aktie presenterades för företagets aktieägare för en dryg vecka sedan.

Informationen gick ut via mejl 6 september. Bakom budet ligger företaget Acsnacs Energi som helägs av det brittiska bolaget Ancala. Ancala, med huvudkontor i London, är ett investmentbolag som äger olika energi- och infrastrukturbolag runtom i Europa.
Budet innebär en total värdering av Skånska Energi till 496 627 200 kronor. För att affären ska gå igenom krävs att 90 procent av aktieägarna accepterar. Enligt utskicket till aktieägarna rekommenderas affären enhälligt av styrelsen.
Flera aktieägare som Sydsvenskan har varit i kontakt med har varit oroade av den relativt kortfattade information som har gått ut om de nya ägarna och deras planer framöver för kraftbolaget. Man ställer sig även frågande till värderingen av aktierna.
I branschmedia har också budet på 60 kronor per aktie redan bedömts som lågt och det finns därför en möjlighet att andra aktörer ger sig in i leken om bolaget är till försäljning. Aktien handlades för 70 kronor stycket i somras men har sedan dess dalat ner till cirka 65 kronor.
Skånska Energi har haft en stabil men något fallande omsättning i spannet mellan 350 och 300 miljoner kronor de senaste åren. Företaget gjorde även stabila vinster flera år i rad fram till 2016 då resultatet blev 31 miljoner kronor minus. Därefter har utvecklingen åter vänts till plusresultat 2017 samt i den senaste delårsrapporten.
Skånska Energi börsnoterades 2011 på den mindre listan Nasdaq First North. Fram tills dess hade alla bolagets aktier varit ägda av cirka 600 medlemmar där ingen enskild fick äga en större post än 5 procent.
Skånska Energi är ett relativt litet kraftbolag med huvudkontor i Södra Sandby som har profilerat sig på egenproducerad vattenkraft och som även säljer solel. Företaget har sina rötter i Dalby Elektricitetsverk som grundades 1913 och fick sitt nuvarande namn efter en sammanslagning mellan elverksbolag i Dalby och Södra Sandby 1969. Det är runt dessa samhällen samt Genarp som bolagets fasta elnät finns.
Gå till toppen