Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hotad örn hotar hotad fjällgås

Fjällgässens flykt. På denna bild dock inte på flykt från den hungriga havsörnen. Arkivbild.Bild: Niklas Liljebäck
Fjällgässen hotas akut av utrotning och projektet som ska rädda dem har nu drabbats av ett svårlöst problem, rapporterar P4 Norrbotten. En annan hotad art har börjat äta upp de hotade gässen.
Det började med att en gås försedd med GPS-sändare försvann. Sändaren spårades till ett havsörnsbo i närheten av gässens häckningslokal i Arjeplogsfjällen. I våras när havsörnens ungar skulle ringmärkas hittades inte bara havsörnsungar i boet utan även rester av örnens gåsagille.
– Ringar och sändare vi hittat gör att vi vet att minst 17 fjällgäss har fallit offer för den här örnen, säger Stefan Holmberg på Projekt Fjällgås till P4 Norrbotten.
Den svenska fjällgåsstammen består av mellan 60 och 100 fåglar så 17 fjällgäss är en stor förlust för arten. Sannolikt har den hungriga örnen slukat ännu fler fjällgäss som inte lämnat spår i form av märkningsringar eller GPS-sändare efter sig, eftersom inte alla är märkta.
Frågan är nu vad som ska göras för att stoppa havsörnens framfart i gåsbeståndet.
– Skyddsjakt är den enkla vägen, men den frågan driver inte vi, det är upp till länsstyrelsen att avgöra, säger Stefan Holmberg.
Ett annat alternativ skulle kunna vara att byta utsättningsplats för fjällgäss som fötts upp i fångenskap, enligt Holmberg.
Gå till toppen