Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tillståndet drogs in — ingen graffiti på Svaneskolans mur

Musikskolan Limus hade fått tillstånd att under lördagens Kulturnatt måla musikinspirerad graffiti på en mur intill undervisningslokalerna på Svaneskolan.
Men i torsdags drog förvaltaren Lundafastigheter in tillståndet som man givit.
– Vi vill inte riskera att uppmuntra till målning på våra byggnader, säger Lundafastigheters chef Jonna Myrebris.

Ett smakprov på hur målningen kan komma att se ut.Bild: Limus/Christopher Marchandise
Nu får musikeleverna i stället måla på uppspikade plywoodskivor.
– Man ser inte murarna från gatan eller Svaneskolan, bara från våra fönster i soutteräng-planet, säger Limus ledare Gabriele Katthän.
– Jag ville med målningen ge själva frågan om Svaneskolan en skjuts och samtidigt låta eleverna säga "tack och hej då" till skolan genom att måla. Vi kallar vårt program under Kulturnatten "Goodbye Svane".
En besviken Gabriele Katthän berättar musikskolan avlönar en professionell konstnär som förberett inför målningen.
Men i torsdags fick hon alltså ett annat besked och fick också veta att det var endast en person som hört av sig till förvaltningen och klagat på graffitimålningen.
Jonna Myrebris, chef för Lundafastigheter, beklagar att det togs ett felaktigt beslut när tillståndet gavs i augusti.
– Vi tycker förstås att det är en bra idé att låta ungdomar skapa och jag ber om ursäkt för detta. Men när vi fick klagomål tänkte vi till. Vi vill inte riskera att uppmuntra till målning på våra byggnader.
I stället har nu Lundafastigheter monterat upp plywoodskivorna enligt konstnärens anvisningar.
– Då kan ju Limus också ta med sig konstverket, det behöver inte bli förstört, säger Jonna Myrebris och förklarar att målningen kan sitta uppe tills skolan rivs.
Lundafastigheter kommer att ersätta Limus för eventuella merkostnader på grund av beslutsturerna.
Limus som använt lokalerna på Svane i tolv år är uppsagd och ska flytta ut i december. Inget är klart inför fortsättningen, kommunen har erbjudit lokaler där hyran är flera gånger högre. Kommunstyrelsen planerar att ta upp frågan i oktober.
Gå till toppen