Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Valet färdigräknat – mandaten oförändrade

Det har tagit lite längre tid än beräknat, men nu är resultatet av riksdagsvalet fastställt. – Mandatfördelningen blev precis som den preliminära, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Förtidsröstandet i valet gjorde att räkningen drog ut på tiden. ArkivbildBild: Adam Ihse / TT
Till slut återstod bara kontrollräkningen av Ekerö 4 Träkvista S av landets totalt 6 325 distrikt, när resultatet väl trillade in i systemet under söndagsmorgonen var det klart – alla röster i riksdagsvalet var räknade.
Men innan resultatet kunde fastställas behövde Valmyndigheten sammanträda, ett par timmar efter räkningens avslutande kom beskedet: Mandaten är oförändrade från det preliminära resultatet.
Det innebär att de rödgröna partierna tillsammans får 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.
– Om man tittar på det allra sista mandatet som tilldelas Liberalerna, vilket var samma som i den preliminära räkningen, så håller de undan med 204 röster från Moderaterna som ligger närmast att ta det här mandatet, säger Svante Linusson, professor i matematik vid KTH och sakkunnig i valprövningsnämnden till SR Ekot.
Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.
– Nu ska landsting- och kommunval räknas och bli klara. För Valmyndighetens del handlar det nu om att producera protokoll och bevis för riksdagsledamöter och ersättare så att riksdagen kan påbörja arbetet för riksdagens öppnande. Det är väldigt kort om tid för riksdagen till öppnandet för att få allt på plats, säger Anna Nyqvist.
Riksdagen öppnar den 25 september. Redan den 24 september ska ledamöterna dock välja talman och vice talmän.
Senast två veckor efter det att den nyvalda riksdagen samlats ska det, om Stefan Löfven sitter kvar, ske en statsministeromröstning. Om fler än hälften av ledamöterna röstar nej måste Löfven avgå. Därefter ska talmannen lägga fram förslag på en ny statsminister. Totalt kan talmannen lägga fram fyra förslag, och om inget av dessa godkänns av riksdagen ska extraval hållas inom tre månader.
Fakta

Kontrollräkningen

Den slutliga rösträkningen av valen till riksdagen samt landets kommun- och landstingsfullmäktige påbörjades på måndagen.

Det resultat som presenteras under valnatten är ett preliminärt resultat – först när landets 21 länsstyrelser kontrollräknat alla avlagda röster kan ett definitivt resultat fastslås.

Först kontrollräknas riksdagsvalet. Därefter räknas kommunvalen och där är ambitionen att resultatet är klart på måndag. Sist räknas landstingsvalen och troligen är det resultatet klart i mitten av nästa vecka.

Flest röster att räknas finns i Västra Götalands län och Skåne län. I exempelvis Skåne är det 240 personer som arbetar med rösträkningen i länsstyrelsens regi. Runt 210 av dem är korttidsanställda – övriga är anställda på länsstyrelsen. Kontrollräkningen väntas ta åtta arbetsdagar. I Västra Götalands län arbetar runt 300 personer med rösträkningen.

Källor: Länsstyrelserna i Skåne och Västra Götaland, Valmyndigheten.

Fakta

Fastställda valresultatet

Det fastställda riksdagsvalresultatet med mandatfördelningen:

S: 28,3 procent, 100

MP: 4,4 procent, 16

V: 8,0 procent, 28

M: 19,8 procent, 70

KD: 6,3 procent, 22

C: 8,6 procent, 31

L: 5,5 procent, 20

SD: 17,5 procent, 62

Valdeltagande: 87,2 procent (6535271)

Källa: Valmyndigheten

Läs alla artiklar om: Val 2018
Gå till toppen