Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Djupt ohederligt att inte lyfta fram invandringens positiva effekter

Jörgen Hansson vill byta ut ett par ord ur Franklin D Roosevelts klassiska citat om fruktan. På bilden från 1941 sitter Roosevelt till vänster bredvid Storbritanniens premiärminister Winston Churchill.Bild: AP
Vi har inget annat att frukta än fruktan själv.
Uttalat av USA:s president Franklin D Roosevelt vid hans installationstal 1933. Meningen syftade till att få amerikanarna att lyfta blicken och se möjligheter i den djupa ekonomiska depression som rådde vid hans tillträde. Det förmedlade en djup insikt att det är människor som skapar sin framtid. Den blir faktiskt vad vi bestämmer oss för. Den uttalades till en befolkning som bestod av människor från jordens alla länder. Människor som av en eller annan orsak sökt sig dit för att förverkliga sina egna drömmar. Den alldeles övervägande delen av befolkningen var första eller andra generationens invandrare. Bland annat närmare en miljon invandrade svenskar.
Idag måste uttalandet skrivas om. Vi har inget annat att frukta, än ledare som får oss att frukta andra människor. I land efter land vinner politiker mark med det fullständigt historievidriga och kunskapsbefriade budskapet att andra människor är farliga. Om de kommer till ett annat land måste de bort. Ut! Om de bor i ett annat land bör de bekrigas. Om inte med vapen så med handelshinder eller IT-attacker.
Man kan tycka vad man vill om USA, men denna blandning av människor från jordens alla hörn skapade, gilla det eller inte, en nation som har störst antal topprankade universitet, flest Nobelpristagare, ger ut flest vetenskapliga rapporter, flest antal medaljer i i stort sett alla idrotter. Med cirka 5 procent av jordens befolkning svarar de för cirka 22 procent av den globala BNP:n. Listan kan göras längre och där finns problem att lyfta fram också, men faktum kvarstår
Allt åstadkommet av invandrare på ett par generationer.
Det är inte människor det är fel på, inte ens från andra länder. Lär vi känna dem så är de oftast just som vi. Skapar sin egen lycka givet omständigheterna. Läs ”Swede Hollow” av Ola Larsmo, om hur svenskar i de oländigaste områdena runt S:t Paul i Minnesota levde i början av 1900-talet. Vi skulle kalla det utanförskapsområde här idag. Läst Per Anders Fogelströms Stockholmssvit om de inflyttande människorna från främst Dalarna. Likheterna är slående med de problem som ledare adresserar som vill få oss att frukta andra människor.
Allmänt har mänskligheten på ett par hundra år gått från cirka 93 procent fattigdom till 7 procent. I hela världen. För hundra år sedan var det mer sannolikt att dö före fem års ålder än att bli femtio år. Tidigare dog miljoner av Europas befolkning varje århundrade i krig. Nu dör mindre än 500 000 årligen. I hela världen! Genom EU har vi inte haft krig i Europa på 70 år. Det har aldrig tidigare hänt i Europas historia.
Tror någon att världens eller för den delen USA:s utveckling är en slump? Nej, det är ett odiskutabelt resultat av internationell handel och fritt kunskapsutbyte. Till stora delar en konsekvens av att människor flyttar, blandar sig, lär av varandra och skickar hem pengar och kunskaper för nya positiva utvecklingsprocesser. Allt till nytta för andra.
Att bryta ut effekterna av, i och för sig exceptionell, invandring några år och göra problemen generella är djupt ohederligt. Sett över tid skulle Sverige ha varit avsevärt fattigare utan invandring. Hur häpnadsväckande och otroligt det än kan verka, så var de första invandrarna här för cirka 8 000 år sedan inte svenskar.
Sanningen är att vi aldrig haft det bättre, varit friskare och tryggare. Orsaken är den liberala demokratin, kunskapsrevolutionen och migrationen. Trots detta är vi räddare än någonsin. I grunden inte på grund av andra människor, utan på grund av ledare som pekar ut andra människor som farliga.
Därför har vi inget annat att frukta, än ledare som får oss att frukta andra människor.

Jörgen Hansson

Jörgen Hansson är helsingborgare och 59 år. Han har bland annat varit officer och reservofficer, kommunal- och landstingsråd, managementkonsult.
Gå till toppen