Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen ser mönster i Oxies bilbränder – kom minuter för sent vid senaste larmen

Ett tjugotal bilar har sedan juli brunnit i Oxie, de senaste på söndagskvällen. Då kom polisen bara någon minut för sent. ”Vi har säkrat gods som vi försöker spårsäkra”, säger kommunpolisen Stefan Wredenmark.

Senast på söndagskvällen totalförstördes en bil på Oshögavägen, som står i centrum för Oxies många bilbränder.Bild: Patrick Persson
En våg av bilbränder har sedan sommaren fått polisen att kraftsamla i Oxie.
– Just nu är Oxie i stort fokus för patruller i yttre tjänst, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö.
Sedan slutet av juli har det skrivits sjutton anmälningar om bilbränder i Oxie.
Tolv av anmälningarna gäller bilar som stått parkerade på Oshögavägen. Just därifrån kom det senaste larmet om en brinnande bil klockan 22.13 på söndagen. Totalt har ett tjugotal bilar brunnit i Oxie under sensommar och tidig höst.
Läs också Två nya bilbränder i Oxie – polisen letade med hund
Den ökade bemanningen på plats gjorde att närmaste polispatrull kom bara ”minut eller minuter” för sent i samband med larmen på söndagskvällen.
– Vi hade otur. I den här typen av brott måste vi nästan ta gärningsmannen på bar gärning. Annars är det oerhört svårt, om vi inte kan spåra med hund. Därför finns vi ute i Oxie i stor utsträckning – både uniformerad och civil polis, säger kommunpolis Stefan Wredenmark.
Läs också Oxiebor efter bränderna: ”Det känns läskigt – jag hoppas att det tar slut”
Polis vill gärna få in vittnesuppgifter från Oxiebor och andra. På onsdag kväll, klockan 18, hålls ett medborgarmöte på biblioteket i Oxie. Polis, räddningstjänst och Malmö stad kommer till mötet.
Varför har det brunnit så mycket just runt Oshögavägen?
– Det kan bero på att personen har koppling dit. Eller också finns det andra skäl, säger Stefan Wredenmark.
Kommunpolis Stefan Wredenmark tror inte att ungdomar ligger bakom de många bilbränderna i Oxie.Bild: Olof Westerberg
Hur arbetar ni om en gärningsman inte kan gripas vid en brinnande bil?
– Vi har säkrat gods som vi försöker spårsäkra. Vi behöver också mer information från allmänheten. Oxiebor får gärna lämna hur mycket tips de vill, men vi vill inte att de går fram till brottsplatser. Då kan spår förstöras.
Varför har bilbränderna ökat så kraftigt från juli?
– Vi försöker att ta reda på det. Vad har hänt efter juli? Vi ser inga tecken på till exempel social oro som skulle kunna förklarar det här. Vi tror inte att ungdomar ligger bakom bränderna.
Har bränderna haft ett liknande förlopp?
– Många, men inte alla, har haft ett liknande händelseförlopp. Därför tror vi att samma gärningsman ligger bakom. Vilket förloppet är måste vi hålla för oss själva så länge.
På söndagskvällen besköts en bostad i Oxie. Polisen ser inga omedelbart kopplingar mellan skjutningen och bilbränderna. Skjutningen rubriceras som mordförsök, eftersom människor fanns i den beskjutna bostaden.
Läs också Skottlossning i Oxie – boende befann sig i beskjuten lägenhet
–  Åtminstone ett skott har gått genom fönsterrutan och det finns ett hål i en vägg inne i bostaden. Vi har ingen misstänkt och arbetar med att undersöka om det kan finnas en hotbild mot någon runt adressen, säger Nils Norling.
Gå till toppen