Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Smugglade tolv ton snus över gränsen

Åtta personer misstänks för att ha smugglat över tolv ton snus från Sverige till Finland mellan åren 2016–2018, skriver den finska tullen i ett pressmeddelande. Tullen uppskattar den uteblivna punktskatten till cirka 4,6 miljoner euro.
Den huvudmisstänkte – en finsk man i 50-årsåldern som bor i Haparanda i Sverige – har fått hjälp av en yngre person, också boende i Sverige. De övriga misstänkta bor i Kajanaland i östra Finland och i den finska huvudstadsregionen.
Samtliga misstänks för grovt skattebedrägeri och smuggling.
Utredningen visar att huvudmannen och hans kumpan haft minst tre partiköpare samt flera andra kunder i Finland. Snuset har köpts i svensk butik och transporterats i flera bilar till mottagare i Kemi-Torneå-området. Där har mottagarna distribuerat varorna vidare söderut. Totalt handlar det om 12 700 kilo snus.
Tullen stoppade i april 2018 en skåpbil med 175 kilo snus i Kajanaland som var på väg till södra Finland.
Den huvudmisstänkte har tjänat runt 80 000 euro på smugglingen. Fallet ska åtalsprövas av åklagarämbetet i Lappland senare i höst.
Gå till toppen