Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
"Att attackera judar i Sverige lönar sig."

En hatbrottsdömd palestinier får stanna efter en dom i Hovrätten. Representanter för judiska församlingen i Malmö undrar om det finns en framtid för judiskt liv i Sverige.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En man har dömts i två instanser för ett hatbrott mot synagogan i Göteborg förra året. Men hovrätten beslutade att inte utvisa honom till Palestina.

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Annons

En man med palestinskt ursprung attackerade i december 2017 en judisk byggnad i Göteborg med brandbomber. Där pågick en fest med barn och ungdomar. Mannen, som tidigare fått avslag på sin asylansökan från Migrationsverket, avreagerade sig på judar för att president Donald Trump fattat ett beslut om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Mannen framstår dock som vinnare efter att hovrätten i västra Sverige förra veckan i en dom slog fast att han inte ska utvisas efter avtjänat straff. Förlorare är den judiska gruppen i Sverige. Den judiska församlingen i Malmö uppfattar att domen skickar en fruktansvärd signal: det lönar sig att attackera judar.

Hovrätten fann att mannen förvisso gjort sig skyldig till grovt, olaga hot med motiv att kränka medlemmarna i judiska församlingen, men att gärningen även kan uppfattas som ett allvarligt politiskt brott, riktat mot andra judar. Hovrätten mildrade dock hans straff genom att upphäva det tidigare utvisningsbeslutet till den av Sverige erkända staten Palestina.

Annons

Annons

Hovrättens skrivelse om ”Israels eventuella intresse i saken” visar att domstolen, utan några konkreta belägg, bedömer att Israel skulle bestraffa mannen. Trots att han alltså redan skulle ha avtjänat ett fängelsestraff för ett brott som han begått i ett annat land. Israel är en rättsstat och har fullt upp med att lagföra de personer som begår brott mot sina egna invånare.

Mannen som begått ett hatbrott slipper således utvisning. Människor som kommer från samma område som den dömde och som bedömts sakna skyddsskäl kan därmed känna sig uppmuntrade att begå hatbrott mot svenska judar i hopp om att få stanna i landet. Ju värre hatbrott du begår, desto ”bättre”.

Judar i Malmö har redan blivit utsatta för många attentat. I december förra året kastades en brandbomb mot kapellet. Dörren till församlingshuset har sprängts och synagogans dörr skadades 2010 av en mindre sprängladdning.

Medlemmar i judiska församlingen i Malmö utsätts för hot och trakasserier. Många väljer av rädsla att dölja sin judiskhet. Andra har valt att flytta från Malmöregionen på grund av antisemitismen och en dyster framtidsutsikt för judiskt liv i Malmö. Idag är vi några hundra medlemmar i församlingen. För 40 år sedan var vi nästan 3 000 personer.

Judiska församlingen i Malmö är dock livaktig och försöker på olika sätt bekämpa antisemitismen genom att bjuda in elever, föreningsaktiva, religiösa ledare och politiker till vår synagoga och vårt församlingshus. Vi besöker skolor för att visa att det finns judar i Malmö och bemöta fördomar.

Annons

Vi för också en dialog med Malmös muslimer. Det är rätt väg att gå – en stor del av antisemitismen i Malmö springer ur fördomar bland personer med rötter i Mellanöstern.

Annons

Efter en demonstration på Möllevångstorget i december, då mordhot skanderades mot judar, valde en delegation av muslimska malmöbor att överräcka blommor till församlingsrabbinen Moshe-David HaCohen i Malmö synagoga. Budskapet var tydligt: det får inte förkomma hot mot judar i Malmö. Det var en bra signal som vi välkomnade. Men det räcker givetvis inte. Kampen mot antisemitism måste föras på fler nivåer.

När en domstol i det närmaste belönar ett hatbrott mot judar så som skett i Göteborg, ställer sig nu många judar frågan om det över huvud taget är värt mödan. Finns det en framtid för judiskt liv i Sverige?

Ann Katina

Ann Katina är vice ordförande i Judiska församlingen i Malmö.

Fredrik Sieradzki

Fredrik Sieradzki är ansvarig för informationscentret vid Judiska församlingen Malmö.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy