Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Kalla fakta går över gränsen.

En säng står bäddad på Lilla Erstagården.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Lilla Erstagården är en dödsklinik för barn, konstateras i början av tisdagens Kalla fakta i TV4. Under 45 minuter sätts bilden av en tvivelaktig verksamhet som bedriver farlig vård för svårt sjuka och döende barn.
"Slutstationen", som reportaget kallas, är ett stycke sensationsjournalistik som i bästa fall kan leda till att fler får upp ögonen för det svåra arbete det innebär att vårda döende människor. I sämsta fall kommer färre föräldrar att våga låta sina svårt sjuka barn få den hjälp de har rätt till i en av livets svåraste stunder.
Redan för några år sedan kritiserades verksamheten på Lilla Erstagården – ett hospice strax utanför Stockholm för svårt sjuka och döende barn – av ett antal föräldrar till barn som hade vårdats där (DN Debatt 22/4 2013). Den kritiken återkommer nu i Kalla fakta, av delvis samma föräldrar. Huruvida allt, delar eller inget av den stämmer är omöjligt att veta utifrån tisdagens program. Men att personal slutar eller byts ut, som verkar ha varit fallet, kan förstås vara ett tufft avbrott i den kontinuitet som behövs i en verksamhet vars uppdrag är att skapa en trygg miljö.
Den delen av reportaget: om missnöjd personal och föräldrar som menar att verksamheten brustit i kommunikation och stabilitet är en sak. Gränsen går istället när Kalla fakta, på mycket skakiga grunder, anklagar Lilla Erstagården för att ha använt sig av farliga metoder i den palliativa vården.
För det första: I palliativ vård – den som ges när livet går mot sitt slut – finns inga metoder. Det finns olika typer av palliativ vård: vissa får vård i hemmet, andra på sjukhus och en del kommer till ett hospice. Men till skillnad från i den vanliga vården står här inte längre de medicinska behoven i främsta rummet, utan helhetssynen. Att lindra smärta och symtom är en viktig del, men en av många. Minst lika viktigt är att skapa livskvalitet, och att hjälpa till kring psykologiska, sociala och existentiella frågor och funderingar.
För det andra: Den som ser reportaget får höra att personalen varken botar de svårt sjuka barnen eller försöker hålla dem vid liv så långt det är möjligt. Det må låta krasst, det må vara ofattbart svårt att höra för den som befinner sig i en situation där det egna barnet är mycket svårt sjukt – men livsuppehållande är inte den palliativa vårdens uppgift.
"Den palliativa vården ser döendet som en normal process och syftar till att hjälpa patienten att uppnå bästa möjliga livskvalitet vid livets slut och varken påskynda eller uppskjuta döden", skriver Socialstyrelsen i en rapport från i år.
Där kommer också den "metod" in som Kalla fakta lyfter som farlig: att man inom den palliativa vården ibland slutar ge den sjuka näring. Men också det kan vara helt normal och symtomlindrande vård. Studier har till och med visat att andnöd var vanligare hos de patienter som fått intravenös vätska under de sista 24 timmarna i livet jämfört med de som inte fick. Ingen svårtillgänglig information, om man bara letar.
Dödsklinik, säger Kalla fakta om Lilla Erstagården. Ja, nog är döden närvarande på ett hospice. Och ibland går det tyvärr inte att undvika den.
Gå till toppen