Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska böter för penningtvätt åttafaldigas

Danmarks näringsminister Rasmus Jarlov presenterar uppgörelsen om skärpta regler för penningtvätt omgiven av representanter för andra partier.Bild: Nils Meilvang/Scanpix Ritzau/TT
I spåren av skandalen kring Danske Banks penningtvätthärva i Estland har danska politiker kommit överens om att kraftig höja böterna för penningtvätt. Det finns nu en majoritet i folketinget för att böterna som kan utdömas för de största bankerna ska kunna bli åtta gånger högre än i dag, säger näringsminister Rasmus Jarlov (Det Konservative Folkeparti).
– Därmed får Danmark förmodligen den högsta bötesnivån i Europa, säger Jarlov.
I framtiden kommer en bank som har tjänat 1,5 miljarder danska kronor på penningtvätt att få betala mellan 24 och 30 miljarder i böter, mot runt 3 miljarder i dag.
De nya bötesbeloppen drabbar dock inte Danske Bank, eftersom lagändringen inte blir retroaktiv.
En annan del i uppgörelsen är att 500-eurosedeln inte ska få användas i Danmark, eftersom den ofta kopplas till ekobrott.
Bakom uppgörelsen står regeringspartierna samt Dansk Folkeparti, Radikale, Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti.
Gå till toppen