Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Första steget taget på vägen mot ny Lidl-butik i Svedala

Livsmedelskedjan Lidl planerar att bygga en stor livsmedelsaffär vid motorvägen i norra Svedalas utkant.

Den planerade butiken är tänkt att byggas öster om macken och restaurang Svea omedelbart intill rondellen där väg 108 korsar E65.Bild: Lidl
Redan 2016 presenterade kedjan planer på att etablera sig på orten. Därefter har det varit tyst.
Men nu har alltså Lidl, tillsammans med fastighetsägaren till området där Restaurang Svea och bensinstationen Circle K ligger, ansökt om att ändra detaljplanen för att möjliggöra bygget.
Det tänkta upplägget är att Lidl köper mark av fastighetsägaren Jan Tuve Möller och därefter bygger och driver butiken.
Planen är att öppna en 2 200 kvadratmeter stor butik varav 1 300 kvadratmeter ska utgöra försäljningsytor.
Livsmedelsförsäljning har tidigare inte varit tillåten i det norra industriområdet närmast motorvägen. Men villkoren ändrades för något år sedan av kommunpolitikerna i hopp om att locka nya butiker till Svedala tätort.
Om Lidl:s planer förverkligas blir butiksetableringen den första nya efter förändringen.
Enligt den beskrivning som lämnats in till Svedala kommun kommer butiksbyggnaden att få en ljus fasadbeklädnad med stora glaspartier.
Kommunen försökte länge skydda handeln i centrum genom att begränsa möjligheterna att etablera butiker i tätortens utkanter.
Numera är inställningen att nyetableringar i utkanterna ska få fler att handla på hemorten, vilket även anses gynna centrumhandeln.
Läs mer: Drömmen om mer liv i centrum har förblivit en dröm
Gå till toppen