Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Irriterat och mer än fullsatt på stormöte om bränder i Oxie

För många blev det ståplats långt utanför lokalen när det var informationsmöte om bränderna i Oxie på onsdagskvällen. Varför är inte polisen här oftare? Varför sätter ni inte upp övervakningskameror? Det var två av de frågor som rev ner applåder från åhörarna.

150 personer satt, 80 stod längs väggarna och ytterligare 140 stod utanför när polis, räddningstjänst och kommunen kallade till informationsmöte om bränderna i Oxie.Bild: Lars Brundin
En kvart innan mötet började var alla 150 sittplatser slut. Sedan fylldes det på längs väggarna och till slut blev folk tvungna att ställa sig utanför och kika in genom fönstren för att få en glimt av mötet.
Det var polis, räddningstjänst och kommunen som hade kallat till informationsmöte om bilbränderna som gäckar Oxie. De började med en lägesrapport.
– Bränderna har ökat i Oxie. Det är i ett geografiskt avgränsat område. Främst sker de på söndagar och framåt natten, började räddningstjänstens Attila Jensen och visade på statistik på tavlan.
Han blev snart avbruten av en man i publiken:
– De flesta av oss är inte så intresserade av vad som hänt, vi är intresserade av vad ni ska göra, sa mannen.
"Vi gör mycket mer än att bara åka på utryckningar" förklarade Attila Jensen, distriktschef på Räddningstjänsten Syd.Bild: Lars Brundin
Stämningen var lätt irriterad, inte minst för att syret snabbt tog slut i den alltför lilla lokalen, för att värmen snart steg till tropiska grader, för att mikrofonerna sprakade så att många hade svårt att höra, och för att de som stod utanför pratade för att försöka få reda på vad som hände.
Attila Jensen fortsatte dock lugnt sin redogörelse:
– Vi tror inte alla känner till det här, för vi gör mer än att bara åka på utryckningar, sa han och berättade om förebyggande arbete, möten med elever och butiksägare i Oxie, om myndighetssamarbete och utbildningar.
Biträdande lokalpolisområdeschef Erik Åberg tog över och berättade om hur de arbetar mot bränderna:
– Oxie är högprioriterat nu. Vi har sett en rejäl ökning av bränder och har satt in riktade resurser på utredningsarbete och ökar närvaron här till detta normaliseras, sa han och förklarade att han inte kunde berätta exakt hur polisen arbetar och vad de vet.
Efter tjugo minuters information var det fritt fram för frågor. Det var många frågor, främst riktade till polisen.
– Det brann i mitt område. På onsdagen därefter la ni ner utredningen. Varför gör ni det? undrade en kvinna irriterat.
Mer än 100 Oxiebor fick följa det fullsatta mötet genom fönstret. Erik Åberg från polisen hade ett styvt jobb att svara på alla frågor.Bild: Lars Brundin
Svaret blev att det i så fall inte fanns några ledtrådar att gå på, men att även om utredningen läggs ned så kan polisen använda informationen i ärendet senare.
– Har ni överhuvud taget tagit någon som satt fyr på bilar? Ni uppmanar oss hundägare att ringa 114 14 om vi ser något misstänkt, men när jag ringde för att de slog sönder en bil så var det 72 personer före mig i kö. Lägg ner 114 14, eller försök få ordning på det numret, sa en kvinna som fick rungande applåder.
Svaret från Erik Åberg på polisen blev att de inte tagit någon person, men "det betyder dock inte att vi inte har tankar om vad som skett, det krävs bevis". Han uppmanade publiken att inte dra sig för att kontakta polisen på 112 om de har tips eller ser något misstänkt.
– Vi är beroende av er, vi behöver vittnesmål, det kan vara en viktig pusselbit ni kommer med. Vi poliser kan aldrig vara överallt samtidigt, i den bästa av världar behövs polisen inte alls, sa Erik Åberg.
Fullsatt. Många fick vända i dörren.Bild: Lars Brundin
Många frågor handlade om polisens närvaro – eller snarare den avsaknad av polisiär närvaro många kände.
– Vi känner inte förtroende för samhället, därför är vi så många som är här i kväll. Om ni inte dömt någon så kanske ni ska tänka om hur ni arbetar: ut på nätterna och titta, uppmanade en man i publiken och fick applåder.
"Oxie är just nu högprioriterat. Det sker en del arbete under ytan också" försäkrade biträdande lokalpolisområdeschef Erik Åberg.Bild: Lars Brundin
Några Oxiebor efterlyste övervakningskameror och fler lampor, framför allt på skolgårdar. Dessa frågor lovade utbildningschef Caroline Ekstrand och fastighets- och gatukontorets Lars Johansson att de skulle titta vidare på.
Det blev också en diskussion om att det hade varit bra om fler rörde sig ute på kvällarna, så att det blev svårare att bränna bilar. En del Oxiebor vittnade då om att de inte vågade gå ut på kvällarna och att de inte vågade säga till om de såg något bus.
Åhörarna fick också en del tips om att klippa ned häckar och ta bort brännbart material:
– Gör det svårt för eldarna! Om det inte finns sopkärl och lastpallar och annat skräp att elda med så blir det svårt för dem, sa Linus Åhman från Räddningstjänsten Syd.
– Och ha lampor som tänds när det kommer någon, för då kanske de sticker därifrån, fyllde Attila Jensen i.
Efter en och en halv timme var både syret i lokalen och mötet slut. Många stannade utanför och pratade med sina grannar, de tyckte inte att de hade fått så många svar. Men arrangörerna var nöjda:
– Det var ett bra möte, med många laddade frågeställningar – vi tar så klart med oss de inspel och synpunkter vi fått ikväll, sa Erik Åberg på polisen efter mötet.
Conny och Agneta Blomhagen kom till mötet för att få information och tips om vad de kan göra. "Klart man är orolig över alla bilbränder i Oxie – även om det är lugnt vid vår gata. Vi har börjat sätta in bilen i garaget nu" säger Conny Blomhagen.Bild: Lars Brundin
Läs också Polisens huvudspår i Oxiebränderna: tidigare häktad – som erkände men släppts
Gå till toppen