Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Kulturprofilen i rätten – nekar till våldtäkt

Rättegången mot den så kallade kulturprofilen pågår i Stockholms tingsrätt. Förhandlingen sker bakom stängda dörrar. Mannen, med kopplingar till Svenska Akademien, är misstänkt för två våldtäkter. I rättssalen nekar han till brott, enligt advokaten.

Kulturprofilen på väg in i rättssalen.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Kulturprofilen ville inte svara på frågor från det stora medieuppbådet som samlats i rätten. Han gick före rättegångsstart, i mörka kläder och svarta glasögon, genom gruppen av reportrar och fotografer utan att kommentera anklagelserna.
Rättegången inleds med att åklagaren Christina Voight läste upp vad mannen åtalats för, två våldtäkter mot samma kvinna 2011. Den ena ska ha begåtts mot henne när hon sov.
Kulturprofilens advokat Björn Hurtig säger i rättssalen att mannen förnekar anklagelserna "i sin helhet".
Kvinnan som enligt åtalet har blivit våldtagen av kulturprofilen var inte i salen under den offentliga inledningen av rättegången. Hennes advokat Elisabeth Massi Fritz begär skadestånd för kvinnan på 100 000 kronor.
I samband med förra årets metoo-berättelser publicerade Dagens Nyheter en artikel där 18 kvinnor riktade anklagelser om ofredanden och sexuella övergrepp mot mannen.
Flera av kvinnorna valde att polisanmäla övergreppen, och mannen åtalades till slut för två fall av våldtäkt. Brotten ska vara begångna mot en kvinna på en adress i Stockholm under hösten och vintern 2011.
“Eftersom åklagaren har väckt åtal i målet har det gjorts en bedömning att bevisningen som åberopas i målet kan räcka för en fällande dom. Nu ska dock all bevisningen prövas i domstol och målsäganden, vittnen och tilltalad ska höras i målet”, skriver kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz i ett uttalande till TT.
De påstådda händelserna ligger långt tillbaka i tiden och det finns ingen teknisk bevisning. Elisabeth Massi Fritz menar att kvinnan är mycket trovärdig och tillförlitlig i sina uppgifter.
“Det finns sju vittnen och en journalanteckning som stödjer målsägandens berättelse om två fall av våldtäkt. Dessutom finns en stark berättelse från målsäganden”, skriver hon till TT.
Elisabeth Massi Fritz företrädde ytterligare tre kvinnor som säger sig ha utsatts av kulturprofilen. Deras sak kommer dock inte att prövas i domstol då, som det heter på juridikens språk, “brott ej kunnat styrkas”. I något fall var det påstådda brottet begånget för så länge sedan att det hunnit preskriberas.
Utanför sal 34 i Stockholms tingsrätt är det trångt. Fotografer har ställt upp stegar för att om möjligt fotografera kulturprofilen i rättssalen.
Den kvinna som är målsägande har begärt att förhandlingen ska hållas bakom stängda dörrar, vilket rätten beslutade om efter en kortare inledning.
“Det har varit väldigt tungt för min klient under hela förundersökningen och det kommer vara fortsatt tungt under huvudförhandlingen”, skriver Elisabeth Massi Fritz.
Kulturprofilens advokat Björn Hurtig skriver i ett uttalande till TT att mannen "kraftfullt tillbakavisar och förnekar dessa anklagelser samt att det massmediala drevet har förstört hans liv".
Mannen har kopplingar till en ledamot av Svenska Akademien och har drivit en verksamhet i Stockholm som har fått ekonomiskt stöd av Akademien. Publiceringen kastade Akademien in i en kris som den aktade institutionen ännu inte har tagit sig ur.
Fakta

Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Akademien överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter och Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

I maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman beviljas utträde.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund kräver att Horace Engdahl lämnar Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Hovet slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

I augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" dela i invalen av nya ledamöter.

I september håller Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antar en ny stadgekommentar, som offentliggörs den 14 september.

Gå till toppen