Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bara sju procent av barnen pratar helst med pappa när de är ledsna

När barn är ledsna, vem väljer de att prata med? Helst mamma, sedan en kompis, eller "ingen alls". Först på fjärde plats, med sju procent av rösterna, kommer pappa.

Kamratposten har ställt frågan: "Vem vill du helst prata med när du är ledsen?" 1700 barn i åldern 8 till 14 år svarade genom att klicka i enkäten på Kamratpostens webbsida.
Mamma är oftast förstahandsalternativet. I andra hand kommer en kompis. Det tredje vanligaste alternativet är "ingen alls". Alternativet pappa kommer på fjärde plats. Sju procent av barnen vill helst prata med pappa.
Kamratposten har ställt samma fråga en gång tidigare, för tio år sedan.
– Svaret var väldigt likt det vi fick nu. Det man hade hoppats på var väl att pappasiffran hade ökat, säger Lukas Björkman, chefredaktör på Kamratposten.
Frågan var inte ställd så att man kan välja ett "näst bästa" alternativ. Men hade det funnits så hade nog papporna fått betydligt fler röster, tror Lukas Björkman.
– Svaret speglar nog dynamiken mellan föräldrar. I den här siffran finns frånvarande pappor, men också dominerande eller väldigt ansvarstagande mammor som vill styra och ställa hemma och då får pappan inte samma utrymme. Då är pappan kanske gott andraval, men det syns inte i vår undersökning, säger han.
Killar väljer i högre grad sin pappa att prata med än tjejer gör.
– Jag tror att de flesta är väldigt glada för sina pappor, men könsroller slår fortfarande igenom så när det kommer till känslor får mammorna oftast ta hand om det. Om man frågar "har du en bra pappa" så skulle man få jättemånga positiva svar, säger Lukas Björkman.
Frågan ingår i en undersökning som Kamratposten har gjort om sina läsare. Barnen fick svara på totalt tio frågor. En handlade om hur nöjd man är med sin kropp. 73 procent av de svarande var antingen jättenöjda eller i stort sett nöjda med sitt utseende. Ytterligare 11 procent tänkte inte på sitt utseende.
Trettonåringarna är mest missnöjda, men fjortonåringarna är nöjdare igen. Killarna tycker bättre om sitt utseende än tjejerna, eller tänker inte på det över huvud taget.
– Det var många positiva grejer i svaren. En var att våra läsare inte alls verkar särskilt missnöjda med hur de ser ut och sina kroppar. Det känns som en vuxenmyt som odlas. Kroppsaktivistkonton har ganska stort genomslag där, tror Lukas Björkman.
Undersökningen visar också att den person barn oftast bråkar med är ett syskon.
Hälften av barnen har begränsad skärmtid och de flesta av dem tycker att det är bra. Elva procent av de svarande har ingen begränsning men önskar att de hade det.
Nästan 30 procent av de svarande barnen tycker att de sover dåligt, av olika anledningar.
60 procent av de svarande säger att de ofta, alltid eller ibland är stressade i skolan. Den siffran stiger med åldern på de svarande, och stressen ökar betydligt mellan femte och sjätte klass. Fler tjejer än killar är stressade.
Fakta

"Vem vill du helst prata med när du är ledsen?"

Mamma 46 procent

Kompis 22 procent

Ingen alls 17 procent

Pappa 7 procent

Annan person 3 procent

Syskon 2 procent

Mor- eller farförälder 2 procent

Skolsköterska eller lärare 1 procent

Källa: Kamratposten

Gå till toppen