Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skatter är Reinfeldts recept för en hållbar värld

En aktiv skattepolitik är nödvändig för att skynda på omställningen till en mer hållbar värld. Det menar tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt som idag talar på konferensen A Sustainable Tomorrow i Helsingborg. Problemet är bara att det inte räcker med skatter - näringslivet måste bidra på flera sätt, enligt Reinfeldt som säger till 8till5 att han är klimatengagerad sedan länge.

Fredrik Reinfeldt framträdde på hållbarhetskonferensen A Sustainable Tomorrow under torsdagsförmiddagen.Bild: Thomas Frostberg
– Forskarna vet precis vad vi ska göra, införa koldioxidskatt och helst globalt. I realiteten är det bara några få EU-länder som gjort det, men skattepolitiken borde användas till detta, förklarar Fredrik Reinfeldt under sitt föredrag på hållbarhetskonferensen A Sustainable Tomorrow som arrangeras i Helsingborg under torsdagen.
Problemet är bara att budskapet om skatter för att driva på utvecklingen mot en mer hållbar värld inte är särskilt populärt, varken politiskt eller inom näringslivet som träffas av sådana skatter.
– Näringslivet gör lätt om detta till ”lägg inte kostnader på oss, ge oss subventioner istället”. Men det är så oerhört mycket trubbigare. Vi skickar in pengar i fel teknik, som kunderna sen inte vill ha, säger Fredrik Reinfeldt och trycker på att skattepolitiken är mycket viktigare som styrmedel.
Den som tror att Moderaternas förra partiledare blivit klimatintresserad på gamla dar eller bytt politisk uppfattning har dock glömt vilka frågor han drev som statsminister, förklarar Fredrik Reinfeldt när vi slår oss ner i en soffgrupp bakom scen efter anförandet.
– Jag kan inte anklagas för att ha blivit det efter, utan jag ledde en hållbarhetskommission under min tid som statsminister och var även ordförande i EU under klimattoppmötet i Köpenhamn. Så jag ägnade mycket tid åt klimatfrågan som statsminister, säger han.
Han avfärdar också att det skulle handla om ett "Al Gore"-komplex, där tidigare stats- och regeringschefer tycks bli mer intresserade av frågor om klimat, mänskliga rättigheter och världsförbättring efter sin aktiva tid i politiken.
– Det återspeglar snarare mycket av våra governance-problem, när du är nationellt vald ledare och inser att många av lösningarna är gränsöverskridande. Varenda dag jag var Sveriges statsminister var jag vald att känna ansvar för Sverige, medan en hel del av utmaningarna handlar om att känna ansvar för det globala.
Det är också skälet att många politiska ledare fortsätter engagera sig i dessa frågor när de kliver av sina formella maktpositioner.
– Det är ett friare mandat, helt enkelt.
Det räcker dock inte med politiska beslut och koldioxidskatter för att nå målen i Parisavtalet, menar Fredrik Reinfeldt.
– Det är otillräckligt det som sker nu. Antingen måste världen byta spår - och då måste vi också byta en del ledare för att få med länderna som har de största utsläppen. Eller så får man komplettera.
Det är då framför allt näringslivet som måste stå för de kompletterande åtgärderna, menar han.
– Då talar vi inte om sådant som överenskommits i internationella avtal, utan om att företag börjat redovisa sina klimatåtaganden och processer. Detta sprider sig väldigt snabbt i världen, med klimatredovisningar och företag som uttrycker ambitioner om att inte ha någon påverkan på klimatet. Det är intressant att se hur flera amerikanska företag struntar i presidenten och kör sådant redovisning i skarp kontrast till den anti-intellektuella miljö som råder i USA. Det är väldigt hoppfullt.
Gå till toppen