Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stefan Berg: ”Leslie Tay kan gå hur långt som helst”

Malmöfilmaren Stefan Berg har varit en del av Leslie Tays hela musikkarriär. I över femton år har Berg följt Malmöartisten och på torsdagskvällen var det dags för världspremiären av nya ”Leslie brinner”.

Invigningen av Nordisk Panorama på Moriska paviljongen innebar även världspremiär för filmen ”Leslie brinner” om Leslie Tay (till vänster) och av Stefan Berg (till höger).Bild: Lars Brundin
Den 29:e upplagan av dokumentärfilmsfestivalen Nordisk Panorama drog igång på torsdagskvällen i Malmö. I sex dagar ska filmbranschen mötas, filmer visas och aktuella ämnen diskuteras.
På Moriska paviljongen var Malmöfaktorn hög när årets invigningsfilm till Nordisk Panorama skulle visas. En Malmöfilmare hade världspremiär för en film om en Malmörappare.
Stefan Berg hade 2008 premiär för filmen ”Leslie – killen som kommer att glänsa” om Leslie Tay. Men redan 2004 kom filmen ”Pojkar” där Leslie Tay utgjorde en av huvudfigurerna. Nu kommer Bergs tredje film med Leslie Tay i huvudrollen. I ”Leslie brinner” följer han Malmörapparen som nu är 29 år och dennes kamp för att få ut debutalbumet som gavs ut i våras.
Vad är det som gör Leslie till en så tacksam huvudfigur?
– För det första är han en enormt karismatisk person och för det andra kommer han från en miljö där man är hård och inte pratar om känslor. Där det är pinsamt att visa sig sårbar. Samtidigt är han tvungen att i sin musikaliska process ingjuta sårbarheten i musiken. Det innebär en känslomässig utveckling och i den processen ingår att han själv ser vad han har gått igenom i sin uppväxt, säger Stefan Berg.
Leslie Tay benämns idag som ett av svensk musiks hetaste namn och i fjor utsågs han av tidningen Café till Sveriges bäst klädde man. Filmtiteln från 2008 låter som en spådom. ”Killen som kommer att glänsa”.
Hur stor roll tror du att du har haft i att Leslie verkligen glänser idag?
– Jag tror inte att det är min förtjänst, men jag tror inte heller att det har gjort honom någon skada, säger Stefan Berg.
Hur annorlunda har det varit att följa honom nu jämfört med till förra filmen?
– När han var liten tyckte han att det var roligt att spela upp grejer framför kameran. I det här senare skedet har jag mer fått anpassa mig efter honom och varit en fluga på väggen. Jag har tagit alla tillfällen i akt när han har släppt in mig. Han levererar alltid något, även om det kanske inte alltid är vad jag tänkt, säger Stefan Berg.
Kommer du att fortsätta följa honom?
– Det finns inga planer på det. Jag har ju skämtat att jag ska komma tillbaka när han går i pension.
Var tror du själv att Leslie är om tio år?
– Jag tror han kan gå hur långt som helst. Om han spelar sina kort rätt kan han vara en megastjärna om tio år. Eller om fem år. Eller om ett par år. Han är unik, säger Stefan Berg.
Håll koll på Malmös filmscen – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen