Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Varför har det på 28 år inte kommit fram fler röster om kvinnor och män?

Huvudproblemet har aldrig varit att en lärare under mer än 28 år hållit en föreläsning som sedan länge passerat sitt bäst-före-datum, utan att detta fått ske helt okommenterat, skriver Björn Båtshake.Bild: Emil Langvad/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Höstterminen 1990 satt jag som nybliven läkarstudent på en föreläsning som bland annat handlade om biologiska skillnader mellan könen. Vi fick lära oss att homosexualitet berodde på en biologisk avvikelse och att detta var bevisat genom magnetkameraundersökningar av hjärnor. Med hänvisning till kvinnors klenare fysionomi fick vi höra att det var befängt och olämpligt att kvinnor sökte sig till klassiskt manliga yrken. Nu, 56 terminer senare, håller samma akademiska lärare en snarlik föreläsning, vilket vid otaliga tillfällen uppmärksammats, senast i måndagens Sydsvenskan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen