Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ensamma i rymden: Svensk familjefilm siktar mot stjärnorna

"'Ensamma i rymden' är en film som vågar vara långsam och eftertänksam, som tar barns (och vuxnas) existentiella funderingar och oro på allvar och som dessutom gör det med både poesi och humor. Och en hel del spänning." Camilla Larsson prisar skåningen Ted Kjellssons debutfilm.

"Ensamma i rymden" handlar om syskonen Keaton och Gladys (Dante Fleischanderl och Ella Rae Rappaport) som är ensamma på ett rymdskepp.Bild: Nordisk Film

Ensamma i rymden

BIO. SCIENCE FICTION/FAMILJEFILM. Sverige, 2018. Regi: Ted Kjellsson. Med: Ella Rae Rappaport, Dante Fleischanderl, Aliette Opheim, Henrik Ståhl. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.23.

Det är inte varje vecka, eller år, det går upp en svensk science fiction-film på bio.
Den här är dessutom en familjefilm, ett epitet som förpliktigar. Desto roligare då att kunna säga att det den här gången används på rätt sätt.
"Ensamma i rymden" är en film som vågar vara långsam och eftertänksam, som tar barns (och vuxnas) existentiella funderingar och oro på allvar och som dessutom gör det med både poesi och humor. Och en hel del spänning.
Tolvåriga Gladys (Ella Rae Rappaport) bästa minnen från livet på jorden är när hennes mamma Speedy (Aliette Opheim), berättade sagor om rymden för henne. Favoriten handlade om Voyager, rymdsonden som 1977 skickades ut i rymden. I sin last hade den en grammofonskiva av guld, fylld med ljud från planeten Jorden, bland annat mammas favoritlåt ”Johnny B Goode”.
Nu, sex år senare, när Gladys cirklar runt i rymden på det stora rymdskeppet Svea, ensam så när som på sexårige lillebrodern Keaton (Dante Fleischanderl), och trassliga AI-datorn Otosan, är "Johnny B Goode," inte helt förvånande också hennes favoritlåt. Mamma är försvunnen, jorden är sönder och orättvist nog var bara en utvald del av befolkningen ens påtänkt för evakuering. Målet är planeten Vial, där en ny civilisation förhoppningsvis kan byggas. Men framtiden är oviss och Gladys stora ansvar tynger. Ska de någonsin komma fram och hur länge kommer hon att orka lura Keaton att mamma ska komma tillbaka? När rymdvarelsen Vojajer (Henrik Ståhl) plötsligt dyker upp med en guldskiva i famnen ställs saker på sin spets.
"Ensamma i rymden" bygger på teaterpjäsen ”Vial” av Henrik Ståhl, som också spelar den småläskige, men också vänlige Vojajer. Ella Rae Rappaport och Dante Fleischanderl känns fullständigt trovärdiga som två syskon som både bråkar och står vid varandras sida. Livet pågår som vanligt, fast i rymden, och för Keaton är det faktisk just rymden som är ”som vanligt”. Aliette Opheim, som blev utsedd till Rising Star på Stockholms filmfestival för ett par år sedan, gör intryck som den målmedvetna rymd-ingenjörsmamman. Dags för en stor roll snart?
Läs också Skånsk filmare tar med barnen ut i kosmos
Gå till toppen