Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Branddåd i ny del av Oxie

Natten till fredagen inträffade ett nytt misstänkt brandattentat i Oxie – tre bilar brandskadades illa. Dådet bryter det tidigare mönstret, rent geografiskt.

Strax efter 01 inkom larmet om bilbrand i Oxie i Malmö till SOS Alarm. Inringaren hade hört smällar och sett rök. När räddningstjänsten nådde fram till bilen på Hammarbacksvägen såg man en övertänd bil mellan två andra bilar och intill ett buskage, så där fanns en uttalad spridningsrisk till både byggnader och andra fordon.
– Totalt har tre bilar brunnit, så det tog fyr i de andra två, säger Ola Nilsson vid SOS Alarm.
När brandstyrkan från Jägersrostationen kom fram brann det kraftigt i tre parkerade bilar på en parkeringsplats vid ett villaområde.Bild: Patrick Persson
Klockan 01.30 hade räddningstjänsten lyckats släcka två av bilarna. Den tredje bilen var släckt klockan 02.15. Polisen misstänker att branden var anlagd, och en anmälan om skadegörelse genom brand upprättas.
Vid ett första påseende verkar det som att den anlagts på samma sätt och med samma hjälpmedel som de flesta av sommarens många andra bilbränder i Oxie: med ett särskilt material som stoppas in i ena hjulhuset på bilen innan det tänds på.
Det ger en långsam start på branden och därmed möjlighet för den som tänder på att sätta sig i säkerhet och titta på både när det tar eld rejält och när det följande räddningsarbetet genomförs.
Branden natten till fredagen bryter det tidigare geografiska mönstret – föregående bränder har inträffat längs Oshögavägen i östra delarna av Oxie.
Rökdykare med pulversläckare och slangledning med skum kunde snabbt slå ner bilbränderna och hindra elden från att sprida sig vidare.Bild: Patrick Persson
Som vid de flesta andra anlagda bränder är risken stor att alla kvarlämnade bevis har brunnit upp, men en teknisk undersökning genomförs ändå.
– Vi har tagit bilen som började brinna i beslag för att se om vi kan söka några spår, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen region Syd.
Gå till toppen