Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Inget är heligare än att stå upp för den akademiska friheten

Faktum är att det Germund Hesslow säger kan låta kontroversiellt, men inget av det han sagt har varit baserat på hans personliga åsikter, skriver Ardavan Khoshnood.Bild: Emil Langvad/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Jag har med spänning följt Sydsvenskans rapportering om den föreläsning som professor Germund Hesslow hållit på läkarutbildningen vid Lunds universitet med titeln ”Arv och miljö om biologiska könsskillnader”.
Läs också Varför har det på 28 år inte kommit fram fler röster om kvinnor och män?
Läs också Jag är trött på angrepp som baseras på ren hörsägen
Tyvärr känner jag inte Hesslow så väl. Jag har varit på två av hans föreläsningar. Den första föreläsningen han hade för mig, var när jag var läkarstudent år 2004. Då höll Hesslow just föreläsningen kring arv och miljö. Av denna föreläsning är det en sak som jag minns väl: hur några studenter med en tydlig politisk agenda ställde till med en scen när diskussionen om biologiska könsskillnader dök upp.
Läs också Studentkritik mot föreläsning om skillnader mellan könen
Professor Hesslow är ingen feminist och en känd kapitalist. Detta är för studenter med en viss politisk agenda fullt tillräckligt för att redan innan föreläsningen försöka att misskreditera Hesslow. Faktum är att det Hesslow säger kan låta kontroversiellt, men inget av det han sagt har varit baserat på hans personliga åsikter. Vidare är det få föreläsare som Hesslow som tillåter så mycket diskussioner och kritik som han gör vid sina föreläsningar. Att hans antagonister inte har samma demokratiska och toleranta attityd är att beklaga.
Lunds universitet har nu ett viktigt arbete framför sig. Antingen kan ledningen för läkarprogrammet fokusera på den akademiska friheten och baserat på det ta ett beslut, eller så kan de vända ryggarna till den akademiska friheten, och granska huruvida föreläsningen varit ”kränkande” som Erik Renström, Maria Björkqvist samt Christer Larsson skriver i Sydsvenskan.
Det är viktigt att utreda huruvida en föreläsning är kränkande, men samtidigt har universitetet en skyldighet att diskutera vad en kränkning är och var gränsen går. Under min läkarutbildning stötte jag på flera personer som ansåg att föreläsningar om abort var högst kränkande. Är i så fall nästa steg att vi tar bort föreläsningar om abort för att inte kränka abortmotståndare?
Professor Hesslows föreläsningar är viktiga. Det är dock viktigt att även belysa andra sidan av myntet. Självklart ska andra föreläsare med annat vetenskapligt perspektiv än Hesslows släppas fram. Emellertid, är inget heligare än att stå upp för den akademiska friheten och självständigheten. Det är viktigt att Lunds universitet inte tar ett beslut som i botten grundar sig på ett politiskt ställningstagande.
Jag vill gärna avsluta med att citera psykiatrikern David Eberhard som i sin bok ”Det stora könsexperimentet" förklarar problemet med klagomålen kring Hesslow mycket väl: ”I dagens genusteoretiska värld tycks inte ens biologi existera. Man har helt enkelt valt bort den”.

Ardavan Khoshnood

ST-läkare akutsjukvård, med dr akutsjukvård, masterexamen kriminologi, magisterexamen statsvetenskap, kandidatexamen underrättelseanalys.
Gå till toppen