Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöbor som fått nog av vardagsrasism bildade "Välkommen till motståndet"

Söndagen efter valet träffades en grupp bekanta i Malmö, alla med utländska rötter, med en stark känsla av att något måste göras. Mot vardagsrasism och ett aggressivare samtalsklimat. Initiativet "Välkommen till motståndet" föddes.

– Vi kände att vi behöver bli en egen röst. I valrörelsen har det hela tiden pratats OM människor som ser ut som oss, säger Miriam Negash, som är en av initiativtagarna till det hon hoppas blir en gräsrotsrörelse.
– Och det handlar inte bara om SD, utan det handlar om allt mer aggressiva påhopp som vi rasifierade upplever i kafferummen, i köer på gatan.
Miriam Negash delar ut flygblad med paroller inför demonstrationen.Bild: Peter Frennesson
Efter det första mötet har arbetet gått snabbt. På söndagen samlades flera hundra personer på Möllevångstorget och tågade i demonstration ner till Stortorget under paroller som ”Hela Malmö hatar rasister” och ”Kämpa blattar hårt mot hårt. Staden, landet, allt är vårt”.
Gruppen är inte kopplad till något parti eller någon organisation, utan är just för vanliga Malmöbor som själva drabbats av rasism: invandrare, barn till invandrare, adopterade och flyktingar.
"Välkommen till motståndet" har också ett eget Instagramkonto där människor lägger ut bilder av sig själva och berättar varför de vill göra sin röst hörd. Några av kommentarerna: ”Mina barn ska kunna gå säkert på Sveriges gator och dömas efter agerande, inte hudfärg”. ”För att jag är född i Sverige men aldrig ses som svensk”.
– Vi är ju många i Malmö, över 30 procent. Vi ska inte behöva gå och vara rädda på gatorna, säger Miriam Negash.
Nästa steg är ett öppet möte nästa söndag.
– Sedan får vi se, säger hon.
Över 200 personer samlades till den öppna antirasistiska demonstrationen för nystartade "Välkommen till motståndet".Bild: Peter Frennesson
Den ökade vardagsrasism som de engagerade i "Välkommen till motståndet" upplevt tycks också vara en samhällstrend. Häromdagen publicerades en studie som visar att åtta av tio svenskar anser att grupper i Sverige utsätts för rasism. Det är en kraftig ökning jämfört med när Forum för levande historia gjorde en motsvarande studie för tre år sedan.
I demonstrationståget som drog genom Malmö fanns en banderoll om varför de som drabbas själva måste höja rösten: ”Ingen annan kommer att göra det åt oss”.
Gå till toppen